Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun, Amerikan karşıtı mesajlar veren internet sitelerini kontrol etmek amacıyla bir yazılım satın aldığı ortaya çıktı. İzlenen internet siteleri arasında sosyal paylaşım siteleri de var.
Huffington Post gazetesinin haberine göre, sosyal paylaşım siteleri de dahil birçok internet sitesi bu kimlikler yoluyla kontrol ediliyor ve Amerikan karşıtı yazılar kayıt altına alınıyor.
ABD Merkez Komutanlığı'nın (Centcom) California'daki Ntrepid adlı şirketten satın aldığı yazılımla bir kullanıcı on ayrı sahte kimliği kontrol edebiliyor.
Sahte kimlik manipülasyon yeteneğine sahip
Kimlikler, sahte olduğu anlaşılamayacak kadar ayrıntılı ve faaliyet gösterilen ülkeye uygun tasarlanıyor. Kimliklere sabit bir IP adresi sağlanıyor.
"Çorap kuklalar" (sock puppets) olarak bilinen bu sahte kimlikler, konuştukları kişilerin itibarını zedeleyecek ya da ikna edebilecek beceriyle donatılıyor.
Facebook ve Twitter "güvende"
Merkez Komutanlığı sözcüsü General Bill Speaks, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, yazılımın "ABD dışındaki şiddet ve düşmanlık propagandasına karşı, Merkez Komutanlığı'na yabancı dildeki internet sitelerini engelleme olanağı sağlayacağını" söyledi.
Teknoloji, Facebook ve Twitter da dahil Amerikan şirketlerine karşı ve ABD'li kullanıcıya yönelik uygulanmayacak. Sözcü, Washington Times'a yaptığı açıklamada da "Amerikalı takipçileri hedeflemiyoruz ve bu gibi aktiviteleri ABD'li şirketlere karşı uygulamayacağız" dedi.
"İnternet savaşına uyum sağlayacağız"
1 Mart'ta senatoda yapılan oturumda konuşan Merkez Komutanı General James N. Mattis, "Düşmanlarımız ABD karşıtı faaliyetlerini sanal alanda planlıyor, koordine ediyor, kişileri eğitiyor, ekipman oluşturuyor, uyguluyor ve buna destek elde ediyor. Ordumuz, enformasyon çağında kesinlikle bu yeni savaşa uyum sağlamalıdır" dedi.
Merkez Komutanlığı'nın denizaşırı istihbarat faaliyetleri kapsamında olan "Kararlı Ses Operasyonu" (Operation Earnest Voice) adı verilen sanal kimlik projesi, Mattis'in ifadesiyle "intihar bombacılarının bulunması ve eğitimlerinin önlenmesi; sitelerin düşmanlar için güvenli sığınak olmaktan çıkarılması, radikal ideolojiler ile mücadele olanaklarının araştırılmasına" imkan verecek.
Yazılımın, Merkez Komutanlığı'na "mükemmelleştirilmiş bir gizlilik" sağlayacağı açıklandı.
ABD'de geçtiğimiz ay HB Gary adlı bir güvenlik şirketine yapılan "hacker" saldırısında da buna benzer bir proje açığa çıkartılmıştı. Firmanın 50 bin e-postasını ele geçiren hackerlar'ın elde ettiği belgelerde, şirketin kendi yönetim yazılımını geliştirme sürecinde olduğu meydana çıkmıştı.
Açığa çıkan dokümanlardan birinde, "Sosyal medyada, kurgulanmış kişiliklere bir gerçeklik düzeyi eklemekte kullanabileceğimiz çok fazla hile var" yazıyordu. (AS/EÖ)