*Fotoğraflar: AA.
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) seçilmiş başkanı Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken, görevi sırasında Ankara'ya daha fazla yaptırımın gerekli olup olmayacağını gözden geçireceklerini söyledi.
Türkiye'nin bir müttefik gibi davranmadığını belirten Blinken, "Bizim sözde stratejik müttefikimizin, en büyük stratejik rakibimiz Rusya ile aynı çizgide olması kabul edilebilir değil" dedi.
Blinken, bu sözleri Senato Dış İlişkiler Komitesindeki oturumda adaylığının onaylanmasından önce senatörlerin sorularını yanıtlarken belirtti.
"Bizim için zor bir durum"
Türkiye ile ilgili bir başka senatörün sorusuna Blinken şöyle yanıt verdi:
"Mevcut yaptırımların etkisinin ne olduğuna bakıp, daha fazlasına (yaptırım) gerek olup olmadığına karar vermemiz gerek. Türkiye bir müttefik ama birçok alanda müttefik gibi davranmıyor. Bu bizim için çok zor bir durum."
CAATSA yasası hakkında
2 Ağustos 2017'de yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.
Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor.
Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.
Bu kapsamda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini alması, "önemli işlem" kategorisinde değerlendiriliyor ve yaptırım öngörülüyor.
CAATSA'nın 235. maddesi, ABD Başkanı'nın "ilgili kişi ve kuruluşlara getireceği" yaptırımları 12 maddede düzenliyor. ABD Başkanı aşağıdaki 12 maddeden en az 5'ini seçip uygulamakla yükümlü.
- 1- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat ithalat bankası desteğinin kesilmesi
- 2- Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
- 3- ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
- 4- Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
- 5- Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
- 6- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
- 7- Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
- 8- Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
- 9- Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
- 10- ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
- 11- Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı
- 12- Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.
(PT)