* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın "Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediği" yönündeki açıklamasının ardından konu bu kez de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2023 bütçesi görüşmeleri sırasında gündeme geldi.
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyesi Chris Pappas, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına eklenmek üzere verdiği ve Türkiye'ye F-16 satışını engellemeye yönelik önergelerden birini geri çekti, diğerini ise revize etti.
NDAA tarasısını görüşen Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi'nin internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, New Hampshire vekilinin Komite'ye sunduğu ve Türkiye'nin ismini vermeden "bir NATO müttefikine yönelik mükerrer yetkisiz hava sahası ihlallerinde bulunan bir ülkeye" silah satışının yapılmasını yasaklayan tasarı, "tekrar değerlendirmek üzere geri çekildi."
Demokrat Partili vekil Pappas, isim vermeden Türkiye ve Yunanistan'a atıfta bulunarak sunduğu tasarıda özetle şöyle demişti:
"Başkan'ın, bir önceki yıl, bir NATO müttefikine yönelik mükerrer yetkisiz hava sahası ihlallerinde bulunan veya başka bir üye ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü başka şekillerde ihlal eden bir ülkeye, Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitelerine bu ülkenin artık söz konusu ihlalleri yapmadığını ve 6 ay önceden bu ihlalleri durdurduğunu teyit etmeden, Silah İhracatı Kontrol Yasası'nın 36'ncı maddesine tabi olan herhangi bir savunma ekipman veya hizmetini transfer etmesi yasaktır."
Türkiye'ye F-16 satışı için 2 şart
Chris Pappas'ın sunduğu ve 20 vekilin daha imzasını taşıyan bir diğer önerge ise revize edildikten sonra Komite'ye tekrar sunuldu. Bu öndergede de Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin iki şart koşuldu.
Öndergede, Başkan Joe Biden'ın Senato ve Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine bu satışın ABD'nin "ulusal çıkarına olduğunun" ve "bu F-16'ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar için kullanılmamasını sağlamak için atılan somut adımların ayrıntılı bir izahatını" vermesi gerektiğinin altı çizildi.
Pappas'ın tasarısının 2023 savunma bütçesi yasası ile yasalaşması için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ve Kongre'nin üst kanadı Senato'nun ilgili komiteleri ile Genel Kurulundan geçmesi gerekiyor.
Kongre üyelerinden Biden'a mektup
Öte yandan, Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Frank Pallone öncülüğünde bir grup Kongre üyesi de Başkan Joe Biden'a, Türkiye'ye F-16 satışı konusundaki itirazlarını dile getiren bir mektup göndermişti.
Temsilciler Meclisi'nden 29 üyenin imzasını taşıyan 8 Temmuz 2022 tarihli mektupta, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfla şöyle denmişti:
"Erdoğan sürekli olarak, kişisel kazanımlarını müttefiklerinin toplu yararının üzerinde tutan bölücü taktiklere öncelik vermeyi seçti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını saçma ve ilgisiz tavizler alana kadar engellemeyi seçmesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ittifakın on yıllardır karşılaştığı en büyük krizi tetiklemesinden bu yana, NATO'nun stratejik duruşunu güçlendirmek için en azını yaptığını açıkça ortaya koyuyor.
"Gelişmiş Amerikan savaş uçaklarının satışı, Erdoğan'ı, birdenbire iyi bir müttefike dönüşmeye teşvik etmeyecek. Bu silahların bölgede daha fazla ölüm ve yıkıma yol açması daha yüksek ihtimal.
"Türkiye ayrıca, ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli taktiksel bilgileri Rusya'ya ifşa etme potansiyeli taşıyacak şekilde, S-400 füze savunma sistemlerini kullanmaya devam ediyor.
"Yönetiminiz, Türkiye'ye yeni F-16'ların ve modernizasyon kitlerinin satışını ilerletme çabası sergilerken lütfen şunu bilin ki, bu satışın hayata geçmesini engellemek için Kongre üyeleri olarak bize tanınan her türlü adımı atacağız. Daha önceki örnekler, Erdoğan'ın, NATO ittifakını baltalama çabalarını ödüllendirmeye devam ettiğimiz müddetçe davranışını değiştirmeyeceğini gösteriyor. Ülkesi içinde ve dışında istikrar bozucu eylemlerine ve uluslararası yasaları ihlallerine son verme yönünde somut adımlar atılmadığı müddetçe, ABD Türkiye ordusuna daha fazla destek sağlamamalı."
Türkiye, 2021 sonbaharında ABD'den 40 F-16 savaş uçağı ve mevcut filosu için 80 modernizasyon kiti talep etmişti.
TIKLAYIN - Washington, Ankara'nın S-400 cezasını "yeterli" buldu: "Artık F-16 satabiliriz"
(SD)