* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün (7 Aralık) yaptığı günlük basın toplantısında, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan maddelerin savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısından çıkarılmasına ilişkin sorulara da yanıt verdi.
Söz konusu maddelerin yasa tasarısından çıkarılması hakkında değerlendirmesi sorulan Ned Price, "Elbette Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve önemli bir güvenlik ortağıdır. Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlu tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak istiyoruz" cevabını verdi.
Price, "Hiçbir NATO müttefiki kendi topraklarında bizim Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmadı. Dolayısıyla, güvenlik alanındaki işbirliğimiz bizim için büyük önem taşıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın, yazın Madrid'de NATO Zirvesi'nde bir araya geldiklerinde bu konuyu ele aldıklarını belirten Price, daha alt seviyelerde de görüşmelerin olduğunu ve ABD Dışişlerinin Kongre ile bu konuyu konuştuğunu kaydetti.
"Ya F-16'lar Suriye ve Yunanistan'da kullanılırsa?"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'ne "Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarını ABD'nin Suriye'deki müttefiki Kürtlere ve NATO müttefiki Yunanistan'a karşı kullanma" ihtimali de soruldu. Price, özetle şu yanıtı verdi:
"Türkiye ve sınır boyunca ve Suriye sınırının ötesinde gerilimin artması ihtimalini dün etraflıca ele almıştık. Son iki haftadır bu konuda etraflıca konuşuyoruz.
"Durduğumuz nokta değişmedi. Hem kamuoyuna yapılan açıklamalarda hem de özel olarak yapılan görüşmelerde, Suriye'deki toplulukların hayatını daha da istikrarsızlaştıracak ve küresel koalisyonun IŞİD'e karşı koyma yolunda son yıllarda güçlükle elde ettiği kazanımları riske atacak kara harekatı da dahil askeri eylemlere şiddetle karşı olduğumuzu ifade ettik.
"Tüm tarafların derhal gerilimi azaltması gerektiğini düşünüyoruz. Sınırda, Suriye'de, Kuzeydoğu Suriye'de bir gerilim görmek istemiyoruz. Bu, sadece IŞİD'e karşı koalisyonun güçlükle elde ettiği kazanımları riske atmakla kalmaz, ABD personelini de riske atabilir.
"Elbette NATO müttefikleri arasındaki her türlü anlaşmazlığın diplomatik yollarla çözülmesini istiyoruz. Yunanistan önemli bir müttefik. Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye, Suriye ve bölgede artan diğer gerilimler karşısında gerilimi azaltmak için tüm taraflarla çalışmaya devam ediyoruz."
"Peki ya CAATSA yaptırımları?"
Basın toplantısının ilerleyen bölümlerinde Türkiye hakkında söz alan başka bir gazeteci, Price'a Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışının ülkenin ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırıma tabi olmasıyla nasıl bağdaştırıldığını sordu.
Rusya'dan S-400 savunma sistemleri satın aldığı için Türkiye'nin bu yaptırımlara tabi tutulduğunu teyit eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, "Alınan her türlü kararın ve atılan her türlü adımın milli güvenlik çıkarlarımızla tutarlı olacağından ve aynı zamanda Türk müttefiklerimizle olan ortak güvenlik amaçlarımızla tutarlı olacağından emin olmak istiyoruz" dedi.
Price, söz konusu yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağını ilişkin soruya ise bunun "farazi bir soru" olduğunu söyleyerek yanıt vermedi.
"ABD, iki ülke arasında orta yol arayışında"
Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan maddelerin NDAA tasarısından çıkarılması Yunanistan basınında da yer buldu.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Yunanistan basınındaki yorumlarda, "ABD'nin F-16 satışlarının önünü açmak için Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara bir çözüm bulmaya çalıştığı" aktarılıyor.
Buna göre, Beyaz Saray bir yandan F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışlarına yeşil ışık yakarken diğer yandan ABD Kongresi Yunanistan'ı da tatmin etmek için "NATO üyelerinin diğer NATO üyelerinin hava sahasını ihlal etmemesi gerektiği" maddesinin eklenmesi için çaba gösteriyor.
* Türkiye, ABD'den 40 yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.
"Savaş tehditleri kabul edilemez"
Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Yunanistan'a ilişkin açıklamalarına yanıt verdi.
Çavuşoğlu'nun Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklamasını hatırlattığı konuşmasına cevaben dün açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin 'savaş tehditlerini tekrarladığını" söyledi.
Yazılı açıklamasında, "Türk yetkililerin Ege adalarının silahsızlandırılmasına ilişkin açıklamalarının tamamının bir dizi argümanla defalarca reddedildiğini" kaydeden Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'nin tekrarlanan savaş tehditleri kesinlikle kabul edilemez" dedi:
"Yunan adalarının egemenliğinin sorgulanması ve savaş tehditleri yoluyla Ege'de gerginliğin artması uluslararası toplumun tamamı tarafından da kınanıyor." (SD)