Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ordusu'na ait bir askeri helikopterin 2007 yılında bir kalabalığın üzerine ateş açarak ikisi Reuters Haber Ajansı çalışanı toplam 12 kişiyi öldürmesiyle ilgili ortaya çıkan görüntüler ABD Yönetimi'nin sorumluluğunu ortaya koyuyor.
Görev suiistimallerini ortaya çıkarmayı amaçlayan WikiLeaks adlı grubun ele geçirdiği ve saldırı helikopterinin silah kamerasından çekilen İnternet görüntülerinde, Irak'ın başkenti Bağdat'ta 12 Temmuz 2007'de düzenlenen hava saldırısında, Reuters Ajansı'nın foto muhabiri Namir Nureddin (22) ve ajansın şoförü Said Çmağ'ın (40) da nasıl hedef alındığı gösteriliyor. Saldırıda, pilotlar arasındaki konuşmalar ve ateş açılması sonrası yere yığılan insanlar görülüyor.
WikiLeaks Grubu ortaya çıkardı
Görevi suiistimal vakalarını ortaya çıkarmayı amaçlayan WikiLeaks Grubu, yaptığı açıklamada, ABD Ordusu'nun silahlı olduklarını sandığı kişilerin bu gazeteciler olduğunu, askerlerin silah sandıkların şeyin ellerindeki "kameralar" ve kamera ayağı (tripot) olduğunu duyurdu. Saldırıda 12 kişi ölmüştü. Kayıtta, helikopter pilotunun hedef alınan kişileri sövdüğü de işitiliyor.
Reuters: Soruşturma açılmalı
ABD Savunma Bakanlığı, görüntülerin orijinal olduğunu teyit etti. Reuters Genel Yayın Müdürü David Schlesinger de, görüntülerin, "savaş bölgelerinde gazetecilik yapmanın zorluklarını ve tehlikelerini trajik bir şekilde ortaya koyduğunu" açıkladı.
Reuters yetkilileri, sorumlu görevliler hakkında soruşturma açılmasını talep etti; Eğer bu durum ordunun kurallarına uygunsa, bu kurallar yanlış" dediler.
En az sekiz gazeteci ölümünden ABD suçlanıyor
ABD Ordusu, gazetecilerin öldüğü saldırılar için "silahlı kişiler tespit ettik" şeklinde savunma yapıyor. Bunu uluslar arası basın özgürlüğü örgütleri birçok kez ağır şekilde eleştirmişti.
ABD Ordusu, yine Bağdat'ta 8 Nisan 2003'te bu kez gazetecilerin kaldığı Filistin Hoteli'ne yönelik düzenlediği top ateşinde Reuters muhabiri Taras Protsyuk ve İspanyol Telecinco televizyonu muhabiri José Couso'nun ölümüne neden olmuştu.
Irak'ta bugüne kadar yaşanan saldırılarda gazeteciler Tarık Eyüp (El Cezire), Taras Protsyuk (Reuters), José Couso (Telecinco), Mazen Dana (Reuters), Ali El-Katip (El-Arabiye), Ali Abdulaziz (El-Arabiye), Esat Kadim (El-Irakiye), Hüseyin Salih (El-Irakiye) ve Mazen El-Tomazi'nin (El-İkbariye) ölümünden ABD ordusu suçlanıyor. (EÖ)