Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Irak işgalinin 6. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Mart 2003'ten beri bu ülkede 225 basın çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.
Gazetecilerin, "düşman" medyaya çalıştıkları, düşman ailelere veya karşıt dini gruplarına mensup oldukları iddialarıyla hedef alındıklarını anımsatan RSF, altı yılda Irak'ta, 20 yıl süren Vietnam Savaşı sırasında ölenden dört kat daha fazla gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.
"Emir altındaydılar, sonraysa öldürüldüler"
2006 ve 2007 yıllarında da her hafta bir habercinin can verdiğini ifade eden RSF Genel Sekreteri Jean-François Julliard, "Iraklı gazeteciler özgür dönemlerde kazandıklarını güvenlik içinde yitirdiler. Saddam Hüseyin döneminde, basın emir altındaydı. Devlet başkanı her gün manşetlerdeydi ve eleştirilmesi imkansızdı" sözleriyle geçmişe değindikten sonra işgalle gelen hazin durumu şöyle aktardı:
"Gazeteciler, çoğunlukla Irak merkezi idaresi ve yabancı birliklere karşı mücadele eden silahlı gruplarca hedef alındı. On kadar gazeteci cinayetinde ABD askerleri sorumlu tutuldu. Pentagon sorumluluğunu kabul etse de, basit idari cezalar dışında, herhangi bir yaptırıma gitmedi.
"Bu cezasızlık ortamı, söz konusu korkunç havanın hüküm sürmesine yarıyor. 2008 yılında habercilerin hedef alınmasında ciddi bir azalma yaşandıysa da 2009'da iki muhabirin öldürülmesi tehlikenin hala var olduğunu gösteriyor. Kuzey Irak'ta bile gazetecilere yönelik saldırılarda artış var."
Cinayetleri araştıran birim kuruldu ama...
RSF, uluslararası hak kuruluşlarının taleplerine sağır kalan Iraklı yetkililerinin son dönemde güvenlik konusunda daha duyarlı davrandıklarını kaydetti; buna Başbakanı Nuri El Maliki'nin, gazeteci cinayetlerinin araştırmakla görevli özel bir polis birimini geçen yıl kurmayı kabul etmesini örnek verdi. Ayrıca, tehlike altındaki gazetecilerin hizmetine bir acil yardım hattı da kuruldu.
ABD Yönetiminin kademeli olarak askerlerinin Irak'ta çekileceği yönünde yaptığı açıklamayla, "düşman için çalışmak" ile suçlanan uluslararası basın temsilcilerinin daha az tehdit edilmelerini sağlayabileceğini açıklayan Julliard, "Ancak Irak yönetimi de, basını denetimi altında tutma ihtirasından vazgeçmelidir. Son dönemde, bazı resmi sıfatlı kişilerin basını tehdit etmesi, baskı ve idari zorluklar çıkarması, Irak'ta ifade özgürlüğünün zor yerleşeceğine dair işaretler veriyor."
Irak'ta 225 gazeteci öldürülürken, yüzde 70'e yakını Iraklı olmak üzere 100'e yakın haberci kaçırıldı. (EÖ)