ABD'li ilaç şirketi Johnson & Johnson, bir katılımcıdaki "açıklanamayan bir hastalık" nedeniyle Covid-19 aşı denemelerini durdurduğunu doğruladı.
Johnson & Johnson, yaptığı ilk açıklamada açıklamada, "Tüm COVID-19 aşı adayı klinik deneylerimizde ek dozları vermeyi geçici olarak duraklattık" dedi ve ekledi: "Yönergelerimize uyarak, katılımcının hastalığı gözden geçiriliyor ve değerlendiriliyor."
Johnson & Johnson'ın yürüttüğü ve 60 bin hastayı içeren büyük çapta bir çalışmanın geçici olarak durdurulması dikkate değer kabul ediliyor.
Hastanın mahremiyeti gerekçe gösterildi
Johnson & Johnson, çalışmaları durduran hastalığın doğasını açıklamadı ve yazılı açıklamasında şunları kaydetti: "Bu katılımcının mahremiyetine saygı duymalıyız.
"Ayrıca bu katılımcının hastalığı hakkında daha fazla şey öğreniyoruz ve ek bilgileri paylaşmadan önce tüm gerçeklere sahip olmak önemli."
Hastalık, şirket ve bağımsız bir kurul tarafından araştırılıyor.
ABD'deki diğer aşı çalışmaları
Önümüzdeki yılın başlarında sonuç vermesi amaçlanan Johnson & Johnson denemesi, en gelişmiş, üçüncü aşama aşamasındaki dört aşı denemesinden biri ve ABD'de test edilen altı koronavirüs aşısı arasında.
Pfizer ve Moderna'nın geç aşama aşı denemeleri devam ediyor ve bu yıl sonuç vermesi bekleniyor. Moderna ve Pfizer tarafından geliştirilmekte olan aşılar iki doz gerektirirken, Johnson & Johnson's yalnızca bir dozluk bir aşı yapıyor.
- 214 binden fazla insanın virüs sebebiyle öldüğü ABD'de hükümetinin gelişmeyi hızlandırma çabası, herhangi bir aksaklıkla ilgili haberler, pandemiden çıkış yolu arayan politikacılar ve Amerikalılar tarafından yakından izleniyor.
Astra Zeneca da durdurmuştu
Eylül ayında, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı çalışmalarında bir hastada şüpheli bir reaksiyon göstermesinin ardından Nisan ayında bu yana ikinci kez duraklatılmıştı.
(PT)