Haberin Kürtçesi için tıklayın
1962 yılında Dünya’nın yörüngesini dolaşan ilk Amerikalı astronot ve eski Ohio Senatörü John Glenn 8 Aralık Perşembe günü hayatını kaybetti.
Ohio Devlet Üniversitesi Rektörü Michael V. Drake yaptığı yazılı açıklama ile “dört dörtlük bir kamu görevlisi ve bir Amerikan kahramanı” olan John Glenn'in ölümünden ötürü derin üzüntü duyduğunu belirterek, eşi Annie'ye ve tüm Glenn ailesine başsağlığı diledi.
1957'de kıtalar arası en süratli uçuşu gerçekleştirerek bir rekora imza atan Glenn, bundan beş yıl sonra Dünya'nın yörüngesinde dolaşan ilk astronot olarak uzay tarihinde iz bırakmıştı.
Şeref madalyasıyla ödüllendirilmişti
2011 yılında Glenn'i ABD'nin en üst sivil şeref madalyası olan Kongre Altın Madalyası ile ödüllendiren ABD Başkanı Barack Obama, ünlü astronotun ölümü üzerine yaptığı açıklamada “1962 yılında John Glenn bir Atlas roketi ile havalandığında, bir ulusun umutlarını yeşertmişti. Michelle ile ben, bugün bir dostumuzu kaybettik”, ifadelerini kullandı.
20 Şubat 1962'de Friendship 7 kapsülü ile dünya yörüngesinde üç kez dolaşarak uzay tarihine geçen Glenn, Ohio eyaletinin Columbus kentinde yaşıyordu.
Siyasete atıldı
NASA'dan emekli olduktan sonra, 1974 yılında Ohio Senatörü olarak Kongre'ye giren Glenn, 1984 yılında başkan adayı olmak istemiş, ancak Howard Metzenbaum karşısında küçük bir farkla adaylığı kazanamamıştı. Glenn, 24 yıl boyunca Senato'da Ohio'yu temsil etti.
Hakkındaki tartışmalar
Glenn'in Charles Keating'den 200 bin dolar değerinde bir bağış kabul etmesi; Lincoln Savings ve Keating Five Skandalı'nda ismi geçen 5 ABD Senatörü'nden biri olmasına sebep olmuştu. Senato Komisyonu, Glenn'in sağduyulu bir karar vermediğine hükmederek; onu tenzih etmişti. Cumhuriyetçiler, bu skandal ile ismi anıldığı için Glenn'in 1992 yılında seçimi kaybedeceğini düşünmüşler, ancak Glenn, rakibi Mike DeWine karşısında seçimi tekrar kazanmış ve Senato'daki koltuğunu korumuştu.
Uzaya dönüş
1962'deki uçuşundan 36 yıl sonra tekrar uzaya çıkma arzusunu gerçekleştirdi. 29 Ekim 1998'de yani 77 yaşındayken, Discovery adlı uzay mekiği ile havalandığında uzaya çıkan en yaşlı insan olarak tarihe geçti. (ZSS/HK)
* New York Times USToday ve Independent'ten Türkçeleştirip derleyen Zeynep Sıla Sarıkaya.