Şen'e göre, "Türkiye'nin en azından Özal dönemine kadar götürülebilecek Türk askeri varlığının bilinmesine rağmen, ABD'nin müdahalesinin bölgeyi düzenlemek ve Türkmenlere yönelik bir politika geliştirmek anlamında önemi var.
Şen "Stratejik ortaklıkın anlamının tartışıldığı bir dönemde ABD bu ortaklığın ne anlama geleceği konusunda yeni bir düzenlemenin hazırlığında, bu düzenlemenin Türkiye'nin iç politikasına ilişkin de yansımaları olacak" diyor.
"Bölgede çıkarı olan ülkeler harekete geçebilir"
"Olaydaki asıl hedef ABD'nin Kuzey bölgesini sağlama almak istemesi" diyen Şen, "Türkmenlerin Irak savaşındaki rolü biliniyor, şimdi de onların silahsızlandırılmasına ilişkin bir proje gerçekleştiriliyor. Asıl riskli olan Türkmen nüfusunun göçe zorlanması şeklinde konuşuyor:
"ABD, Kürtlere yönelik olumlu mesajlar verirken, Türkmenlerin silahsızlandırılması bölgede çıkarı olan diğer ülkeleri de harekete geçirme ihtimali var.
Türkmenler için rahat bir gelecek olmayacağının açık. ABD, Türkiye'nin bölgede klasik varolma biçiminin önüne set çekmeye çalışıyor."
Hürriyet Gazetesi'nde Ertuğrul Özkök'ün olayın Hükümet ile ordu arasındaki gerginlik yaratmaya ilişkin mesaj" olduğuna ilişkin düşüncesini sorduğumuz Şen, "mesajın kime ait net değil ama sürecin ordunun elini güçlendirdiği ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetini yıprattığının da açık olduğunu belirtiyor.
"ABD'nin hamle yaparken Türkiye'nin iç politikasında doğuracağı sonuçları hesaplamadığını, önceliği bölgenin yeniden dizayn edilmesine verdiğini belirten Şen, "Kamuoyu nezdinde 'Ordu Irak savaşında haklıydı' düşüncesinin doğrulanmak istendiğini de gözden kaçırmamak gerekir" diyor.
"Türkiye'nin iç politikasındaki milli onur'dan mürekkep bir milliyetçi dalganın Avrupa Birliği (AB) yolunda atılacak adımlarla dengelenebileceğini" söyleyen Şen, "eğer Türkmenler'e yönelik baskılar devam eder ve bu da kamuoyuna yansıtılırsa bir milliyetçilik dalgasının beklenebileceğini" vurguluyor.(NK/BB)