Biraz önce, iki yılda bir yapılan Küba'yla Dayanışma Avrupa Dernekleri'nin İstanbul'daki buluşmasında konuşmasını yaptı. Bu buluşmaya 22 Avrupa ülkesinden temsilciler katılıyor. Şimdi moladayız.
Bütün dünyanın kısa adıyla, "Sergio Corrieri" diye tanıdığı Sergio, hatırı sayılır, ünlü bir oyuncu. Bu yıl Küba'da sahne sanatlarında yaşamboyu onur ödülünü aldı. Bir dönem Küba Radyo Televizyon Enstitüsü'nün yöneticilerinden biriydi. Aynı zamanda, bir şair.
Sergio'ya "Küba'yla dayanışma"nın önemini soruyorum. Her şeyden önce, Küba'yla dayanışma hareketinin "spontan" olduğunu, kendiliğinden ilerlediğini söylüyor Sergio.
"Küba bunu finanse etmiyor. İnsanlar, dayanışma sorumluğunu, insanlığını hissediyorlar."
Çünkü, Küba'yla dayanışanların hepsi, dünyadaki tek sosyalist ülkenin ABD'nin devasa saldırısının altında olduğunu biliyorlar. Ama asıl dert, bu bilginin paylaşılması.
"ABD ablukası soykırım çabası"
"Çünkü", diyor Sergio, "ABD 47 yıldır suç işliyor." 47 yıldır, yani Küba'da devrim gerçekleştiğinden beri. "ABD'nin 47 yıldır yaptığı soykırım uygulamaya çalışmak. Kübalıları açlığa, hastalığa, umutsuzluğa zorluyor."
Sergio'nun bahsettiği, ABD'nin Küba'ya uyguladığı, ama haberlerde izini göremediğimiz, abluka. Küba karasularına giren gemiler ABD karasularına giremiyor. Pasaportunda Küba'ya uğradığına dair bir işaret bulunanların da ABD'ye girmesi kolay değil. En vahimi, Küba'yla ticaret yapan şirketlerin ABD'yle ticari bağlantılarının neredeyse olanaksız olması. En son Bush yönetimi, ABD vatandaşı Kübalıların Küba'daki yakınlarını ziyaret etmelerini bile sınırladı. Özetle, ABD Küba insanlarını "yoksun bırakmaya çalıştığı" düzenli bir politika uyguluyor yıllardır.
Basında bu durum haber olduğunda, genellikle yanıltıcı bir sözcük kullanılıyor: Ambargo. Oysa bunun adı abluka.
Bu yüzden, Küba'yla dayanışma hareketinin iki önceliği olduğunu söylüyor Sergio:
"Birincisi, ablukayla mücadele etmek. Abluka yılları boyunca, Küba'nın ekonomik kaybı 90 milyar doları aştı. İkincisi de ABD'nin bütün dünyadaki askeri hareketiyle mücadele etmek."
Avrupa'da Küba'yla dayanışma hareketinin epey eskiye dayandığını, yaygın olduğunu söylüyor. "İtalya'da 45 yıldır var. 120 ayrı grup var İtalya'da. İspanya'da 160 ayrı grup. Geçen hafta Milano'da 7 bin kişi '5 Kübalı'nın serbest bırakılması için yürüdü."
Beş Kübalı, bu yıl İstanbul'daki buluşmanın da ana konularından biri. Küba ABD'nin hapiste tuttuğu beş Kübalının ABD'nin Küba'ya karşı örtülü faaliyetlerini ortaya çıkaran kişiler olduğunu, ABD'de adil yargılanmadıklarını, insan haklarının ihlal edildiğini söylüyor.
"İki yılda bir kez toplanıp önceliklerimizi belirliyoruz. Zaten bu toplantıların amacı bu: Öncelikleri belirlemek."
"Abluka bütün dünyada. Nikon Kübalı çocuğa BM yarışması ödülünü vermedi"
Ama Küba'nın yaşadıklarını bilenlerin sayısı az. "Oysa," diyor Sergio, "Birçok kitap, makale var. İnternet'ten sonra daha da kolay ulaşılabilir hale geldi. Gençler olanları anlayabiliyor. Bak sana ilginç bir şey anlatayım," diye devam ediyor.
"Geçenlerde Hollanda'da çok sağcı sayılabilecek bir üniversitedeydim. Gençlerle konuşuyordum. Durumu anladılar. Aralarından dayanışmaya katılanlar oldu. Bu bir sabır gösterme, iletişim meselesi."
Diğer yandan, ABD'nin ablukası olanca ağırlığıyla, hem de bazen trajikomik örneklerle sürüyor.
"Bu anlattığım çok yeni. Birleşmiş Milletler'in çocuklar için çevre üzerine bir resim yarışması vardı. Kübalı bir oğlan çocuğu birinci oldu. Ödül Nikon marka bir dijital fotoğraf makinesiydi. Ödülü vermediler."
"Çünkü," diyor Sergio, "Abluka bütün dünyada. Örneğin Türkiye'de de var. İçinde ABD yapımı parçaların olduğu bir ürünü Küba'ya satamaz. Küba bugün uçak alamıyor. Çünkü içinde ABD yapımı parçalar var."
"Gazeteciler Küba'ya gelsin"
"Peki," diye soruyorum, "Küba'yla ilgili, bırak dayanışma içinde olmayı, objektif haber yapmak isteyen gazetecilere ne yapmalarını önerirsin?"
"Küba'yı ziyaret etmelerini öneririm" diyor.
"Gerçekleri kendi gözlerinizle görün. Küba bir cennet değil; ama cehennem de değil. Sağlıkta, eğitimde, sporda, kültürde capcanlı bir ülke Kendi özgürlüğü için mücadele ediyor."
Mutluluğun tanımı
Dünyanın çok ülkesini ziyaret etmiş, çok insan tanımış biri Sergio. "Kübalılarla diğer insanlar arasında ne fark gördün" diye soruyorum.
"Hayat algısı farklı" diyor. "Mutluluğun anlamı farklı. Örneğin birçok insan için mutluluk yeni bir araba, bir ev demek."
"Peki Kübalılar için mutluluk ne demek?"
"Bunu ben söyleyemem" diyor. Peki o zaman; "Senin için mutluluk ne demek?"
"Ben sanatçıyım. Mutluluk sanatımda iyi olmak demek." (TK)