Sırbistan'da yayınlanan Kurier gazetesine göre, ABD Radovan Karadzic'e (Karaciç) 2000'e kadar koruma sağlamış.
Gazete, bu iddialara kanıt olarak, Bosna savaşına son veren Dayton Anlaşması'nda müzakereleri yürüten ABD'li diplomat Richard Holbrooke'la Karaciç arasında varılan anlaşmanın fotoğrafını yayınladı. Bu belgeye göre, ABD Karaciç’e 600 bin dolar ödemeyi, yeterli sayıda koruma ve bir ev tahsis etmeyi taahhüt ediyor ve siyasetten geri çekilmesi karşılığında mahkemeye çıkmayacağı yönünde güvence veriyor.
Gazeteye göre bu anlaşma 1996'da gerçekleşiyor.
"Karaciç anlaşmayı ihlal edince CIA korumayı kaldırdı"
Bliç gazetesi, ABD'nin istihbarat örgütü CIA'in 2000'de, siyasi yaşama karışmayacağı anlaşmasına rağmen Karaciç’in Sırp Demokratik Partisi’ne başkanlık ettiğini kanıtlayan bir telefon konuşmasını dinlediğini ve bunun üzerine de gayriresmi himayenin kaldırıldığını duyurdu.
Holbrooke, Karaciç'le siyasetten çekilmesi konusunda anlaştığını ama bunun yargılanmayacağı garantisi içermediğini savunuyor.
Gazete CIA'den adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde, istihbaratçının şu sözlerine yer veriyor: "Yazılı belgeden emin değilim, ama Holbrooke'un sözlü garanti sunduğuna dair itirafı bulunduğunu biliyorum."
Karaciç'in başkanı ve başkomutanı olduğu "Bosna Sırp Cumhuriyeti"nin eski Dışişleri Bakanı Aleksa Buha da Holbrooke'la Karaciç arasında yargılanmama güvencesi içeren bir anlaşmaya tanık olduğunu iddia ediyor. Buha, Holbrooke'un bu sözü "Belgrad'da 18-19 Temmuz 1996 gecesi düzenlenen ve dönemin Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, dönemin Yugoslavya Dışişleri Bakanı Milan Milutinoviç ile eski Bosnalı Sırp liderlerden Momcilo Krajisnik'in de bulunduğu bir toplantıda" verdiğini ifade etti.
Başta 8 bin Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı olmak üzere Bosna'da on binlerce kişinin öldüğü şiddet olaylarını organize etmekle suçlanan Karaciç'in Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanması 31 Temmuz'da başlamıştı.
Mahkeme Karaciç'i 1922-1995 arasında Bosna'da soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar işlediği iddiasıyla yargılıyor. İkinci duruşma 29 Ağustos'ta gerçekleşecek.
Karaciç de Holbrooke'un kendisine ortalıktan kaybolması şartıyla yargılanmama güvencesi verdiğini söylemişti. (TK/EZÖ)
* Bu haberi Deutsche Welle Türkçe servisi ve uluslararası ajanslardan derledik.