İsrail'in Gazze'ye yardım konvoyunu kınayan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC) araştırma için uluslararası, bağımsız bir soruşturma yürütülmesi yönünde karar aldı.
47 üyeli konseyin dün Cenevre'de aldığı karara 32 ülke onay verirken İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda ret oyu kullandı. Dokuz üyeyse çekimser kaldı.
Konvoya yönelik saldırıda yaşanan ölümleri kınayan konsey tüm tutuklu yardım çalışanlarının ve gemilerdeki malzemenin serbest bırakılmasını istedi. Ayrıca, İsrail'den Gazze üzerindeki ambargoyu derhal kaldırmasını talep etti.
31 Mayıs'ta gerçekleşen saldırınıın ardından İsrail tarafından limana çekilen gemilerde bulunan yardım çalışanları ve gönüllüler uçaklarla Türkiye'ye gönderiliyor. Öte yandan, daha önce dört olarak açıklanan öldürülen Türkiye vatandaşı sayısının sekiz olduğu, bir kişinin de Türkiye asıllı ABD vatandaşı olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da dün gazetecilere yaptığı açıklamada acil soruşturma çağrısını tekrarladı.
Arap, Türkiyeli ve İsrailli yetkililerin yanı sıra Güvenlik Konseyi'ndeki temsilcilerle de görüştüğünü belirten Ban, İsrail'in askeri operasyonla ilgili "tam ve detaylı bilgi vermesi" gerektiğini söyledi.
Olayın Gazze üzerindeki "yararsız, sürdürülemez ve yanlış" uygulamayı ciddi bir sorun olarak gündeme getirdiğini belirten Ban, ambargonun kaldırılmasını istedi.
Başka bir konvoyun Gazze'ye doğru yola çıktığı haberleri üzerine de Ban tüm tarafların dikkatle ve sorumlulukla davranması gerektiğini vurguladı.
BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) yöneticisi Irina Bokova da gemilerde bulunan gazetecilerin İsrail tarafından tutuklanmasına tepki gösterdi.
Bokova gazetecilerin olayları baskı görmeden tam olarak bildirebilmesinin sağlanmasını istedi. (EÜ/TK)