* Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı - Arşiv
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün (24 Ocak) yaptığı günlük basın toplantısında Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçlerine ilişkin soruyu da yanıtladı.
Ned Price, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in ilk fırsatta birlikte NATO'ya üye olmalarını istediğini ifade etti.
Price, ABD'nin Finlandiya'nın İsveç'ten önce NATO'ya üye olmasını destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin soruya ise yanıt vermedi.
Sözcü Price günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, varsayıma dayalı bir soruya cevap vermeyeceğini söyleyerek "Gündemdeki soru bu değil" dedi: "Bu hep Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya birlikte üye olmalarına yönelik bir tartışma oldu. Biz de bunu görmek istiyoruz."
İsveç Başbakanı'ndan açıklama: Provokatörler
* Fotoğraf: İsveç Parlamentosu (AA aracılığıyla)
Öte yandan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da dün Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Savunma Bakanı Pal Jonson ile başkent Stockholm'de düzenlediği ortak basın toplantısında konuyla ilgili konuştu.
"İsveç'in NATO'ya katılmasının ne kadar ciddi olduğunu bazılarının anlamadığını" ifade eden İsveç Başbakanı Kristersson, "provokatörlerin İsveç'in NATO üyeliğini engellemeye çalıştığını" söyledi:
"İsveç, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en ciddi güvenlik sorununu yaşıyor. İsveç'in NATO'ya katılmasının ne kadar ciddi olduğunu bazıları anlamıyor. Provokatörler, İsveç'in üyeliğini engellemeye çalışıyor. Türkiye ile tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz. Türkiye, kendi kararlarını kendi verir, buna saygı duymak zorundayız, bu süreci sakinleştirmek istiyoruz."
TIKLAYIN - Türkiye-İsveç hattında bir gerilim daha: Şimdi ne olacak?
"Finlandiya ve İsveç, NATO'ya birlikte girmek istiyor"
Kristersson, Finlandiya'nın İsveç ile NATO'ya beraber girmek istediğine de dikkat çekerek, "Finlandiya, hala NATO'ya İsveç ile beraber girmek istiyor. İsveç'in NATO'ya üye olması engellenirse, bu durum Finlandiya'nın NATO'ya yalnız girmesine engel teşkil etmez" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'e yönelik son açıklamalarına da değinen Kristersson, "Erdoğan'ın açıklamasına yorum yapmayacağım. Bunu kimsenin, 'Erdoğan kapıyı kapattı' şeklinde yorumladığını sanmıyorum" değerlendirmesini yaptı.
Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda açık konuşmak istediğini ifade ederek özetle şöyle dedi:
"28 ülke, İsveç'in ve Finlandiya'nın NATO üyeliği hakkında bireysel kararlar aldı, Türkiye kendi kararını veriyor. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya uymamız için işleyen bir diyalog gerektiriyor ve bu garip bir şey değil. Aksi takdirde bunun İsveç güvenliği için sonuçları var."
Billström: Hükümet durumu yakından takip ediyor
İsveç Dışişleri Bakanı Billström ise Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasına değinerek, şunları kaydetti:
"Kitapların yakılmasının çok karanlık bir tarihi vardır. Bunu belirtmek, Türkiye'ye yaranmaya çalışmak değildir.
"Türkiye'de ve protestoların düzenlendiği Afganistan ve Pakistan gibi diğer ülkelerde sert tepkiler var. Sosyal medyada, İsveç mallarını boykot etmek isteyen sesler yükseldi. Hükümet, durumu yakından takip ediyor."
Savunma Bakanı Jonson da İsveç'in NATO'ya üye olması için çabalarının devam edeceğini ve bunun İsveç'in NATO güvenliğine çok şey katacağını söyledi. (SD)