ABD Kongresi'nin Senato kanadının Dış İlişkiler Komitesi'nde, Suriye’ye müdahale tartışılıyor.
Reuters’in haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama, kongredeki Demokratları ve Cumhuriyetçileri askeri müdahale izni verme yönünde ikna etti.
Kongrede tartışılan askeri müdahale tasarısına göre, Suriye'ye yapılması planlanan operasyonun süresi 60 gün olarak belirlendi ancak Başkan Obama gerekmesi halinde bunu 90 güne kadar uzatabilecek.
Telegraph gazetesinin haberine göre, komite üyeleri de Obama gibi karaya asker çıkarılmaması görüşünü savunuyor. Ancak tasarıda, acil durumlarda kurtarma ekiplerinin karaya girebileceği belirtiliyor.
Tasarı bugün oylanacak.
Obama karardan emin
Obama, konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, ABD Kongresi'nden Suriye'ye müdahaleye onay kararı çıkacağına emin olduğunu söyledi.
USA Today’in haberine göre, “Obama, kongrede tasarıyla ilgili yapılacak değişikliklere de sıcak bakıyor.”
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de kongrede yaptığı konuşmada, “Amaçlarının, ABD’yi savaşa sokmak olmadığını, Suriye’nin kimyasal silah kullanmasını engellemek istediklerini” söyledi.
Wall Street Journal’ın konuşmasını yayınladığı Kerry, “Katliama seyirci kalmanın zamanı değil. Sessizliğin maliyetini kaldıramayız” dedi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal silah kullandığını bir kez daha tekrarlayan Kerry, şunları söyledi:
“Dünyada 53 ülke Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını belirtti. Bunlardan 31'i de Esed rejiminin sorumlu olduğu açıklamasını yaptı. 34 civarındaki ülke de iddialar doğruysa Suriye'ye yönelik bir eylemi destekleyeceklerini ifade etti.”
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de Obama’yı destekleyeceğini açıkladı.
Huffington Post’un haberine göre, Boehner, ABD'nin Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına karşılık vermesi ve müttefiklerine ABD'nin gerektiğinde ayağa kalkacağını göstermesi gerektiğini söyledi.
“El Kaide’nin yanında savaşmayacağım”
Reuters’teki “Obama Kongre’ye baskı yapıyor ama halk müdahaleye karşı” başlıklı Andy Sullivan makalesinde, “Obama’nın ABD halkını müdahaleye ikna etmede başarısız olduğu” ifade edildi.
Makaleye göre, kamuoyu araştırmalarında müdahaleyi destekleyenlerin oranı yüzde 20’yi geçmiyor. Halkın yarıdan fazlası ise askeri operasyonun karşısında.
International Business Times’ta yayınlanan bir habere göre de, Suriye hükümeti yanlısı Suriye Elektronik Ordusu isimli hacker grubu, iki gün önce ABD Donanması’nın internet sayfasını hack’ledi.
Hacker’lar, sayfaya, ABD ordusu mensubu askerlerin de Suriye’ye müdahaleye karşı olduğunu belirten bir yazı yazdı.
Ayrıca, ABD askerlerinin ellerinde pankartlarla fotoğraflarını koydu. Pankartlarda, “El Kaide için savaşmayacağım”, “Başka ülkelerdeki iç savaşlara müdahale eden bir orduya katılmamıştım”, “Suriye iç savaşında El Kaide’nin yanında savaşan bir orduda olmak istemiyorum” yazıyor. (AS)