Haberin Kürtçesi için tıklayın
ABD Başkanı Donald Trump Golan Tepeleri'ni resmen "İsrail toprağı" olarak tanıdığını açıkladı.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.
Trump’ın İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden deklarasyonu imzalamasının ardından, İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait bölgeleri bombalamaya başladı.
Trump: İsrail’in kendini koruma hakkı var
Trump yaptığı açıklamada ABD'nin "İsrail'in kendini koruma hakkını koruyacağını” diyle getirdi, Trump’a göre "Gelecekteki muhtemel bir barış anlaşmasının İsrail'in kendini Suriye'den, İran'dan ve diğer bölgesel tehditlerden koruma ihtiyacını göz önünde bulundurması” gerekiyor.
Netanyahu: İsrail sizden daha iyi dost görmemiştir
İmza töreninde Trump ile katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, imzayı "tarihi adım" olarak niteledi. Netanyahu, Trump’a "İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir" diyerek teşekkür etti.
Netanyahu’ya göre Golan Tepeleri İsrail askerleri tarafından, "Suriye'ye karşı adil meşru müdafaa savaşı sırasında ele geçirildi".
Netanyahu ayrıca bölgeden çekilmeyeceklerini, Golan tepeleri’nin artık daimi olarak İsrail kontrolünde olacağını söyledi.
Suriye: Toprak bütünlüğümüze saldırı
Suriye’den yapılan açıklamada ise Trump'ın kararı “ülkenin ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı bir saldırı” olarak nitelendirildi.
Türkiye: Suriye rejimiyle ilişkilerimiz imzayı kabul etmemizi gerektirmez
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu sabah Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen Antalya Buluşması'nda yaptığı konuşmada Türkiye7nin imzaya karşı olduğunu belirtti:
“Biz bu imzaya karşıyız. Bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez.”
BM: Politikamızda değişiklik yok
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres adına bir açıklama yapan Sözcü Stephane Dujarric, BM'nin Güvenlik Konseyi kararları ile belirlenmiş olan politikasında değişiklik olmadığını söyledi.
''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.''
BM Güvenlik Konseyinin 1981'de aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.'' ifadesi kullanılıyor.
Rusya: Bölgede yeni gerilim dalgası yaratabilir
Rusya'dan yapılan açıklamada ise tanıma kararının bölgede yeni bir gerilim dalgası yaratabileceği endişesi dile getirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar maalesef Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir." diye konuştu.
İsrail, Gazze’yi bombalıyor
Gazze Şeridi'nden fırlatılan bir roketin dün sabah saatlerinde Tel Aviv'de bir eve isabet etmesi sonrasında başlayan İsrail saldırısı Trump’ın imza töreni sırasında sürdü.
İsrail, dün gece Gazze'den topraklarına '30 roket' atıldığını açıkladı. Hamas ve İslami Cihat Hareketi'nin de dahil olduğu Filistinli gruplar, ortak bir açıklama yaparak İsrail jetlerinin bombardımanına roket saldırısıyla yanıt verdiklerini doğruladı.
Gazze'deki Hükümet Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının pazartesi akşam saatlerinden bu yana Gazze'deki farklı bölgelere yaklaşık 50 hava saldırısı düzenlediği belirtildi.
İsrail saldırılarında şu ana kadar 10 Filistinlinin yaralandığı
Pazartesi günü Gazze'den fırlatılan bir roket Tel Aviv'deki bir evin çatısına isabet etmiş, 3'ü çocuk 7 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail jetleri saatler sonra Gazze'deki Hamas hedeflerine hava saldırısı düzenledi.
Ancak Tel Aviv'e yönelik roket saldırısını üstlenen olmadı.
İsrail saldırıdan sorumlu tuttuğu Hamas, suçlamayı reddetti.
Golan sorunu 1967'de başladı
İsrail, Suriye sınırları içerisinde yer alan Golan Tepeleri'ni 1967'de Altı Gün Savaşları sırasında işgal etmişti. 1981'de bölgeyi ilhak etti; ancak ilhak kararı uluslararası anlamda kabul edilmedi. Bölgede fiili İsrail işgali sürüyor.
1973 yılında Yom Kippur Savaşı’nda Suriye, Golan Tepeleri’nin küçük bir bölümünü geri aldı. Mayıs 1974’de Birleşmiş Milletler’in girişimleriyle İsrail ile Suriye çatışmayı sonlandırma kararı imzaladı. Bu anlaşmayla Golan Tepeleri’nin Suriye’deki kısmında askerden arındırılmış bölge bırakıldı.
İsrail ve Suriye arasındaki anlaşmaları denetlemekle görevlendirilen Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) kuruldu. Askerden arındırılmış bölgede UNDOF faaliyetini 2014’de IŞİD saldırılarına kadar sürdürdü.
UNDOF görevine başladığından 2014’e kadar bölgede askerden arındırılmış geçiş noktaları Birleşmiş Milletler barış gücünün denetiminde bulunuyordu.
Golan'da görev yapan UNDOF'un bölgede 1000 askeri bulunuyordu. Bölgede en son görev yapan UNDOF askerleri Avusturya, Hindistan, Filipinler ve Hırvatistan ordularının görevlendirdiği birliklerden oluşuyordu.
İran silahlı güçleri meselesi
Golan Tepeleri'nin Suriye bölümünü ele geçirilmesi Rusya ve İran’ın destek vermesi İsrail ile yeni bir krize neden olmuştu. İran ve Hizbullah’ın da bulunması İsrail tarafından protesto edilmişti.
Rusya Kunetra’nın ele geçirilmesinin ardından İran ve Hizbullah güçlerinin askerden arındırılmış bölgenin 85 kilometre gerisine Suriye topraklarına geri çekildiğini duyurmuştu.
Rusya: “Bölgeden çekileceğiz”
2 Ağustos 2018 günü Rusya Savunma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Sergey Rudskoy, Golan Tepeleri sınır bölgesinde Rusya askeri polisinin devriye gezmeye başladığını açıkladı.
Rudskoy, İsrail’in Golan’daki gelişmelerden rahatsızlığını bildiklerini askerlerinin bölgede uzun kalmayacağını ve görevi BM güçlerine ve Suriye’ye devredeceklerini açıklamıştı.
BM Barış Gücü Golan Tepeleri'ne geri döndü
BM Barış Gücü İsrail - Suriye sınırında Golan tepelerindeki tampon bölgeye geri dönmeye başladı.
BM Suriye savaşı dolayısıyla 2014'de bölgeden ayrılmıştı.
TIKLAYIN - İsrail-Filistin Sorununun Tarihçesi: 1897'den 2018'e
(HK)
* Kaynaklar: Euronews, BBC Türkçe, AA