Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın barış planını ''gerçeklerden kopuk'' ve ''rejimin iktidara tutunma çabalarından biri'' olarak değerlendirdi ve reddetti.
Aynı zamanda Esad'ın yönetimin barış planını açıklarken yaptığı konuşmada, muhalifleri ''Batı'nın kuklaları'' olarak nitelemesini de kınadı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland bakanlığın internet sitesinde yaptığı açıklamada Esad'ın yönetimi bırakmasını istedi.
Avrupa Birliği'nin (AB) tepkisi de Esad'a siyasi dönüşüm için iktidarı terk etmesi çağrısını yinelemek oldu.
Dün de Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Esad'ın planını kabul etmediğini bildirmişti.
Koalisyonun başkan yardımcılığını yürüten ve aynı zamanda Suriye Ulusal Konseyi'nin de başkanlığını yapan George Sabra krizin çözümü için gerçekleşecek girişimlere önşart olarak Esad'ın görevi bırakmasını gösterdi.
Suriye Devlet Başkanı geçtiğimiz pazar günü, Şam'da, aylar sonra kameraların karşısına geçerek barış planını açıklamış; konuşmasında Rusya, Çin ve İran'a teşekkür etmiş ve referandum içeren bir plandan söz etmişti.
Esad sonu "bir "milli birlik hükümeti"ne varacak beş aşamalı bir plan önermişti.
* Yabancı ülkeler Suriye'deki silahlı muhalefeti desteklemeye son verecek. Yerlerinden edilen Suriye vatandaşları evlerine dönecek. Bu şartla Suriye ordusu da askeri operasyonlarını durduracak
* Sınırdan "terörist" geçişi engellenecek. Özellikle Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacak
* Muhalefetle diyalog başlatılacak, diyalog çerçevesinde geniş katılımlı bir konferans düzenlenecek ve bir "misak-ı milli" oluşturulacak, halkoyuna sunulacak
* Referandumla kabul edilecek misak-ı milli uygulamak üzere "Milli Birlik Hükümeti" kurulacak. (YY)
* Bu haberde BBC Türkçe, Rusya'nın Sesi, Amerika'nın Sesi'nden yararlanılmıştır.