ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında korumalarının protestoculara saldırmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Tillerson, "12 Türkiye güvenlik görevlisine yöneltilen suçlamalar, ABD'nin yasal ifade özgürlüğünü bastırmak için gözdağı ve şiddete başvuran kişilere hoşgörü göstermediği şeklinde net mesaj veriyor" dedi.
12 Türkiye güvenlik görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu nasıl hukuk" diyerek korumaları hakkında ABD'nin yakalama kararına tepki gösterdiği olaya ilişkin açıklama yapan Tillerson'ın sözleri, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından günlük basın toplantısında aktarıldı. Tillerson açıklamasında, Dışişleri Bakanlığı'nın konu hakkında güvenlik birimleri ve ilgili adli yetkililerle çalışmayı sürdüreceğini vurguladı ve "Bir sonuca varıldığında, bakanlık herhangi bir ek adımın atılmasına gerek olup olmadığını karara bağlayacak" dedi.
Yakalama kararı
Nauert, yakalama kararı alınan Cumhurbaşkanlığı korumaları için "iade talebinde bulunulup bulunulmayacağı" sorusuna karşılık, soruşturmadaki bulgulara bakmayı ve incelemeyi sürdürdüklerini belirtti.
"Ne gibi ek adımlara gerek duyulduğunu değerlendireceğiz. Adımlarımız suçlamalara yanıt niteliğinde ve orantılı olacak.
“Şiddetten sorumlu olanların bu eylemlerinden dolayı hesap vermelerini sağlamak için güvenlik birimleriyle birlikte çalışmaya odaklanmış durumdayız."
"Artık dokunulmazlık güvencesi yok"
Nauert, ABD'yi ziyaret eden devlet ve hükümet başkanlarına eşlik eden görevlilerin, bu kişilere tanınan dokunulmazlıktan yararlandığını ancak bu kişilerin ABD topraklarından ayrılmaları ile birlikte ikincil dokunulmazlıklarının ortadan kalktığını, yakalama, tutuklama ya da mahkemeye çağrılma gibi hukuksal girişimlerde dokunulmazlık güvencesinin artık geçerli olmayacağını söyledi.
Şiddete başvurdukları ileri sürülen korumaların ABD'ye geri gelmeleri durumunda haklarında çıkarılan yakalama kararının uygulanacağını söyledi.
İade edilirler mi?
Bir gazetecinin ‘Suçlanan sanıklar Türkiye’deler, ABD’nin iadelerini isteyip istemeyeceği de şu aşamada belirsiz. Türkiye iade etmezse, ABD’nin suçluları iade anlaşması olan Avrupa ülkelerine ya da başka ülkelere gitmeleri durumunda yakalanıp iade edilmeleri söz konusu olur mu’ sorusuna karşılık Nauert şu yanıtı verdi.
“Şimdi Türkiye’deler. ABD’ye geri gelirlerse haklarında yakalama kararı var. Bunlar Adalet Bakanlığı’nı ilgilendiren konular, o yüzden çok ayrıntıya giremiyorum. Başka bir ülkeden iade edilip edilmeyeceklerine ilişkin soruyu yanıtlayamam ama gerekli ek adımları atacağız.”
Ne olmuştu?
Saldırı, 16 Mayıs’ta, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın konutunun önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuta geldiği sırada yaşandı.
Saldırıda toplam dokuz kişi yaralandı.
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi, saldırının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Washington polisi saldırı sırasında iki kişiyi gözaltına aldı, daha sonra serbest bırakıldılar
Erdoğan’ı protesto edenlere yönelik saldırı nedeniyle 12’si cumhurbaşkanlığı koruması 14 kişi için Washington’da yakalama kararı çıkartıldı.
Daha önce de saldırmışlardı
Erdoğan’ın korumaları Şubat 2016’da Ekvador’da da protestocuları darp etmişti.
Ayrıca yine ABD’de 29 Mart 2016’da da protestocuların sesini “bağırarak” bastırmaya çalışmışlardı.
Aynı ziyarette, Erdoğan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konuşma yaparken bina önündeki protestocular Cumhurbaşkanlığı korumalarının saldırısına uğramıştı. (YY)