ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Genel İşler Bürosu Sözcüsü Vedant Patel, dünkü basın brifingi sırasında soruları yanıtlarken ABD yönetiminin "Beşar Esad'ı normalleştirme veya rehabilite çabalarına destek vermeyece[ğini]" bildirdi.
Patel, "Siyasi bir çözüme yönelik gerçek ve kalıcı bir ilerleme sağlanana kadar Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayacağız veya Suriye'nin yeniden inşasına yönelik tutumumuzu değiştirmeyeceğiz." dedi.
Patel Al-Monitor muhabiri Elizabeth Hagedorn'un Türk yetkililerin Şam ile nihai bir uzlaşmaya varılacağını ima eden son yorumlarına" ve özellikle Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Suriye Hükümeti ile diyalog için hiçbir ön koşulu olmadığı" yaklaşımına yönelik sorusuna eleştirel bir yanıt verdi.
Türkiye önemli bir NATO müttefiki ama...
Patel, "Her şeyden önce, bu konuda daha önce söylediğimizi, Türkiye'nin önemli bir NATO Müttefiki olduğunu ve Rusya'yı Ukrayna'daki barbarca eylemlerinden sorumlu tutmaya devam etmede ayrılmaz bir rol oynadığını tekrarlayacağım" dedi.
"Ancak açık olmak gerekirse, yönetimimiz Beşar Esad'ı normalleştirme veya rehabilite etme çabalarına herhangi bir destek vermeyecektir. ABD, Esad rejimi ile diplomatik ilişkilerimizi yükseltme niyetinde değil ve diğer ülkelerin ilişkilerini normalleştirmesini de desteklemiyoruz."
Patel Suriye'ye yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılmasının "Siyasi bir çözüme yönelik gerçek ve kalıcı bir ilerleme" ile koşullu olduğunu vurguladı. "[Bu] sağlanana kadar Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayacağız veya Suriye'nin yeniden inşasına karşı tutumumuzu değiştirmeyeceğiz." dedi.
"Özgün ve kalıcı siyasi ilerlemenin yeniden yapılanma için hem gerekli hem de hayati olduğuna inan[dılarını]" ifade eden Patel "bu cephede ilerleme görmedik." dedi.
Dışişleri Bakanlığı Küresel Genel İşler Bürosu Sözcüsü, "Bölgedeki devletleri, Esad rejiminin son on yılda Suriye halkına uyguladığı vahşeti ve rejimin ülkenin büyük bir kısmının bütünsel insani yardım ve güvenliğe erişimini engellemeye yönelik devam eden çabalarını çok dikkatli bir şekilde değerlendirmeye" çağırdı.
Arka plan
Salı günü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Kremlin'de Türkiye'nin olası saldırısı için "Suriye'de yeni bir askeri harekat kabul edilemez" diyerek Ankara'yı "Suriye-Türkiye ilişkilerinde hali hazırda var olan siyasi ilkelere dayanan diplomatik kanallar yoluyla anlaşmaya varma"ya çağırmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov'un açıklamasından kısa süre sonra TV 100'de katıldığı canlı TV programı "Haber Global"de gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlarken Suriye'yle diyalog için şart koşmayacaklarını açıklamıştı.
Çavuşoğlu Suriye'de çözümün siyasi yollarla olabileceğini söylerken "Rejimin de artık görmesi lazım, savaşarak, çatışarak ülke bölünecek," diye uyarmış ve sözü "diyalog"a getirerek Suriye ile "diyalog için şart olmaz" demişti.
TIKLAYIN-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Şam'la diyalog için şart koşmuyoruz"
Çavuşoğlu daha önce de XIII. Büyükelçiler Konferansı'ndaki konuşmasında Suriye Dışişleri Bakanı'na bir uluslararası toplantıdaki karşılaşmalarında "Muhalif Suriyelilerle rejim arasında barış"a destek olabileceklerini söylediğini aktarmıştı.
(AEK)