ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD’nin İsrail büyükelçiliği binasının, Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasının iki yıldan önce gerçekleşmeyeceğini açıkladı.
Viyana'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dışişleri Bakanları toplantısında bulunan Tillerson, burada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştü.
Lavrov: Nasıl “yüzyılın anlaşması” olacak?
Sputnik’in haberine göre Lavrov, görüşmeyle ilgili “Tillerson, ABD'nin İsrail-Filistin krizini tek hamlede çözecek yüzyılın anlaşmasına imza atmak istediğini söyledi. Rusya olarak bu anlaşmanın nasıl olacağını öğrenmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.
ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının mevcut tüm anlaşmalarla çeliştiğini de kaydeden Lavrov, bu kararın uluslararası toplum ikiye böldüğünü vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıyan kararnameyi önceki gün imzaladı. Karara tüm dünyadan tepki gelirken, Filistinliler de iki gündür protesto gösterileri düzenliyor. Trump yaptığı açıklamada, iki devletli çözümden vazgeçmediklerini söylemişti ancak Avrupa ve dünyadan siyasiler, bu hamleyle barış çabalarının zarar gördüğünü savunuyor.
“Tillerson karşı çıktı” iddiası
MSNBC’den Scott Dworkin, Tillerson ile ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in, Trump’ın kararnameyi imzalamasına karşı çıktığını yazmıştı.
ABD’deki 1995 tarihli Kudüs Büyükelçilik Yasası’na göre İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması öngörülüyordu.
Ancak söz konusu yasanın imzalanması, 22 yıldır Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama’nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir “ulusal güvenlik” gerekçesiyle ertelenmişti. (AS)