Haberin İngilizcesi için tıklayın
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında soru soran Daily Sabah Washington DC temsilcisi Ragıp Soylu’nun “hükümet-özel ortaklığında bir yayında çalıştığını” söyledi.
Ragıp Soylu, Nauert’a, Rakka’da YPG’lilerin, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının açılıp slogan atıldığına dair bir videoyu sormuştu.
Daily Sabah, Sabah gazetesinin de içerisinde olduğu Turkuaz Medya Grubuna bağlı yayınlanıyor.
“Hükümet fonu yok diyorsunuz, doğru mu?”
Günlük basın brifingindeki diyalog şöyle gelişti:
Soylu: PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın saygınıza değer olmadığına dair açıklamanızla ilgili, YPG, savaşçılarının Öcalan sloganı attığını gösteren bir video yayınladı. Dolayısıyla, ABD destekli YPG milisleri Öcalan’ın saygı değer olduğuna inanıyor. Buna bir cevabınız var mı?
Nauert: Posterlerdi değil mi? Benim söylediğim…
S: Evet. Posterlerden sonra bir de sizin açıklamanıza yanıt olarak video yayınladılar.
N: Tamam. Bir video yayınlandığından haberdar değilim. Dünyanın her yerindeki liderlerden ve gruplardan değerlendirmeler geliyor, buna özel olarak yorum yapmayacağım.
S: Ama bunlar sizin partneriniz.
N: Bir dakika, bir dakika. Şunu söyleyebilirim ki, Rakka’nın özgürleştirilmesi sadece koalisyon için değil, daha da önemlisi Suriye halkı için kesin bir başarıdır. Tüm taraflardan, ve bu bir video da içerebilir – sanırım sizin referans verdiğiniz – rahatsız edici ya da başka gerginliklere sebep olabilecek hareketlerden kaçınmalarını bekliyoruz.
ABD hükümeti Türkiye’yle yakın çalışıyor, sizin de farkında olduğunuz gibi. Siz Türkiye’den bir gazetecisiniz, hükümet yayınında çalışıyorsunuz, hükümet-özel ortaklığında bir yayında. Türkiye’yle bölgesel istikrar ve terörle savaşta birlikte çalışıyoruz.
S: Özel bir şirket, öyle değil…
N: Oh, öyle mi?
S: Evet.
N: Tamam, tamam…
S: Sahibi… Öyle değil…
N: Hükümet fonu yok diyorsunuz, doğru mu? Hükümet fonlamıyor?
S: Evet, evet hükümet fonu yok.
N: Tamam, tamam. Hı-hım. Tamam.
Soylu: Gazetecilerin tutuklanmasını bireysel olarak desteklemedim
Ragıp Soylu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, konuyla ilgili şunları yazdı:
“ABD Dışışleri Sözcüsü, YPG’yle ilgili sorduğum bir soruya devlet-özel ortaklğı olan bir medya grubuna çalıştığımı söyleyerek cevap verdi.
“Sözcüye çalıştığım şirketin özel olduğunu belirttiğimde ise, medya grubunun hükümet tarafından fonlandığını söyledi. Kel alaka? Yok.
“Konuyla ilgili kayıtlara geçsin diye: Türkiye’de gazetecilerin tutuklanmasını bireysel olarak hiçbir zaman desteklemedim.
“Garip garip “ABD’de korku içerisinde tweetler atıyor” tarzında mesajlar geliyor. Neden korkacağım anlamadım? Hiçbir şeyden korktuğum yok.
“YPG’nin Öcalan’ı öven propoganda videosuyla ilgili ABD Dısişleri’ne soru sorduğum için suçlanıyorum. Mantık, izan almayan yorumlar.”
Gazetecinin "Ağladı" iddiası videoda yok
Amerikanın Sesi Washington DC muhabiri Mehmet Sümer ise basın toplantısıyla ilgili başka bir iddiada bulundu.
Toplantının ardından Twitter hesabından şunu yazdı:
ABD Dışisleri sözcüsü Heather Nauert Türk bir gazeteci ile sözlü atışması sonucu basın brifingini ağlayarak terk etti!
— mehmet sumer (@mehmetsumer_) 24 Ekim 2017
“ABD Dışisleri sözcüsü Heather Nauert Türk bir gazeteci ile sözlü atışması sonucu basın brifingini ağlayarak terk etti! Sözcünün salonu terk etmesi toplantının hemen bitiminde sohbet kısmında yaşandı detayları @ragipsoylu arzu ederse paylaşır...”
Ancak Sümer'in iddiasının aksine, Dışişleri Bakanlığının resmi videosunda da görüldüğü gibi, Nauert basın otplantısını gazetecilere teşekkür ederek bitiriyor. Videoda bir tartışma ya da iddiadaki gibi bir olay yok.
Ragıp Soylu da bu iddiayla ilgili açıklama veya yorum yapmazken, Türkiye basınında Sümer’in tweet’i kaynak gösterilerek birçok haber yapıldı.
Konuyla ilgili bir video veya doğrulayan başka bir haber yayınlanmaz veya yorum gelmezken, ABD Dışişlerinden de bu sabah itibariyle bir açıklama gelmedi. (AS)