Haberin Kürtçesi için tıklayın
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, dün düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Afrin harekâtı ve Türkiye’de basının durumuna ilişkin sorulara da yanıt verdi.
Bir gazeteci Nauert’e Afrin’deki durumla ilgili şu soruyu yöneltti: “Türkiye Afrin’de, büyük bölümü saldırılardan kaçan Kürt nüfusun yerine başkalarını yerleştirerek bir etnik temizlik yürütüyor. Şimdi de yerlerinden edilen insanların dönüşüne izin vermiyor. Bu insanların yerine Guta’dan ve başka yerlerden gelen Arap mülteciler yerleştiriliyor. Bu konuda düşünceleriniz ne?”
"Derin endişelerimizi dile getirdik"
Nauert soruyu şöyle yanıtladı:
“Afrin’deki bu durumu çok yakından izliyoruz. Afrin’de yaşayan 140 bin kişi evlerinden edildi ve gördüğümüz kadarıyla bu insanların evlerine dönmesine izin verilmiyor. Son haftalarda ve aylarda Afrin’deki insanî durumla ilgili derin endişelerimizi dile getirdik. Endişelerimiz bugün de sürüyor. İlgili tarafları, Türkiye, Rusya ve Suriye dahil, ülkenin kuzey doğusunda etkin olan tüm tarafları, uluslararası insanî yardıma erişim sağlamaya ve insanların evlerine dönmelerine izin vermeye çağırıyoruz.
“Görüşülebileceği kanısındayım”
ABD’de yeni göreve gelen Dışişleri Bakanı Pompeo’nun yakın tarihte Türkiye Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmede bu konumun ele alınıp alınmayacağına ilişkin bir soruya ise Nauert şu yanıtı verdi:
“Türkiye Dışişleri Bakanı ile ele alınacak çok mesele olduğunu söyleyebilirim. Biliyorsunuz, daha geçen hafta NATO toplantısında buluştular ve pek çok konuda görüştüler. NATO ile ilgili olsun olmasın görüşülecek birçok konu var ve bu konunun da görüşülebileceği kanısındayım."
“Dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke Türkiye”
Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’de basın özgürlüğü için başlattığı kampanyayı hatırlatan ve Türkiye’nin dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olduğunu vurgulayan bir gazeteci ise, “Türkiye’de basının özgür olması için Uluslararası Af Örgütü’nce başlatılan kampanyayı destekliyor musunuz?” diye sordu.
Nauert bu konuya şöyle yanıt verdi:
“Kesinlikle haklısınız. Türkiye’de, dünyadaki başka herhangi bir ülkede olduğundan daha fazla gazeteci cezaevinde. Bu büyük bir endişe kaynağı… Türkiye’de medya özgürlüğünün iyileşmesi hedefini destekliyoruz ve bu konuyu Dışişleri Bakanlığı’nda da sık sık ele aldık. Birçok durumda meseleyi Türkiye Dışişleri Bakanlığı’yla temaslarımızda da gündeme getirdik. Bu meselenin altını çizmeye devam ediyoruz.” (ŞA)