* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün (19 Ocak) yazılı bir açıklama yaparak ABD'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım yapacağını açıkladı.
Blinken, ABD'nin yeni yardım paketiyle birlikte 30'uncu kez ABD ordusunun envanterinden Ukrayna'ya silah ve ekipman sağladığını belirtti.
Blinken, "Bu yardım paketiyle Ukrayna'ya, aralarında Stryker zırhlı personel taşıyıcıları, Bradley piyade muharebe araçları, mayına dayanıklı pusu korumalı araçlar ve yüksek hareket kabiliyetli çok amaçlı tekerlekli araçların bulunduğu yüzlerce zırhlı araç sağlanacaktır" dedi.
Yeni yardım paketinde Avenger hava savunma sistemlerinin de bulunduğunu duyuran Blinken, ABD'nin daha önce gönderdiği Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemleri (NASAMS) için mühimmat da verileceğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın açıklamasına göre, Ukrayna'ya ek askeri yardım paketinin toplam değeri 2,5 milyar dolar olacak.
"Kırım'a operasyon olursa desteği sürdüreceğiz"
ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh de dün yaptığı günlük basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle 10 ayı aşkın süredir devam eden savaş ile ilgili soruları da yanıtladı.
Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde Ukrayna ordusuna silah desteği vermeye devam edeceklerini açıkladı.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD'nin verdiği silahlarla Kırım'a operasyon yapacaklarına yönelik açıklamalarına ilişkin bir soruya yanıt veren Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin uzun zamandır bu konudaki pozisyonunu koruduğunu söyledi:
"Ukraynalıları her ne araç veya silah kullanırsa kullansın topraklarını geri alma konusunda destekleyeceğiz. Bunu başından beri ifade etmekten geri durmadık."
Bir gazetecinin, Ukrayna ordusuna Kırım'ı alma konusunda taktik ve tavsiyede bulunup bulunmadıklarını sorması üzerine Singh, operasyonlarını nasıl yürütecekleri konusunda Ukrayna ordusuna herhangi bir baskıda bulunmadıklarını ve bunun Ukrayna'nın kararı olacağını söyledi:
"Kırım Ukrayna'nın bir parçası. Bunu başından beri açıkça ifade ettik. Eğer Kırım'a operasyon düzelemeye karar verirlerse bu karara kendi aralarında varacaklardır. Orası ülkelerinin, Rusya tarafından 2014'te yasa dışı olarak işgal edilmiş bir parçasıdır. Orayı geri alma hakları var."
Muhabirin, özel olarak Kırım'a yönelik bir operasyon olduğunda ABD'nin Ukrayna ordusuna silah yardımı yapıp yapmayacağına ilişkin sorusuna ise Sözcü Yardımcısı Singh, "Kırım'a yönelik bir operasyon da dahil savaştıkları sürece Ukrayna'nın yanında olacağız. Orası onların ülkelerinin egemen bir parçası ve orayı alma hakları var" yanıtını verdi.
Zelenski'den Almanya'ya eleştiri
Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'nın ARD devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkenin Ukrayna'ya Leopard-2 muharebe tankı gönderme konusundaki tereddütlerini eleştirdi.
Zelenski, "Altı ay daha konuşabilirsiniz ama burada her gün insanlar ölüyor. Eğer elinizde Leopard tankları varsa, onları bize verin" dedi.
Ukrayna'nın kendisini savunduğunu ve Rusya'ya saldırmak gibi bir niyeti olmadığını da kaydeden Zelenski, Almanya'nın Leopard-2 tankları konusunda çekimser kalmasını eleştirerek özetle şöyle konuştu:
"Bu bir oyun değil bu bir şeyi ispat etme konusu da değil. Biz Almanya'ya teşekkür ediyoruz bunu herkesin duymasını istiyorum. Ancak her gün insanlar ölüyor kadınlar tecavüze uğruyor."
Ramstein'da toplantı: Tanklar ana gündem maddesiAlmanya Şansölyesi Olaf Scholz, 18 Ocak'ta Davos'ta Ukrayna'ya Leopard-2 tanklarının tedariki konusunda taahhütte bulunmaktan kaçınmıştı. Almanya basınına yansıyan haberlere göre, Şansölye Olaf Scholz ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Leopard-2 muharebe tankları göndermek için ABD'nin de benzer şekilde Abrams tipi muharebe tanklarını göndermesini şart koşmuştu. Almanya'daki ABD'ye ait Ramstein hava üssünde bugün bir araya gelecek olan Ukrayna temas grubunun gündemindeki en önemli konulardan biri ise Leopard-2 muharebe tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesi olacak. Leopard-2 tankları Almanya'da üretildiği için Almanya bu tartışmada kilit bir rol oynuyor. Yasal olarak Almanya üretimi silahların üçüncü taraflara transferinin Berlin'deki federal hükümet tarafından onaylanması gerekiyor. Polonya ve Finlandiya, Ukrayna'ya Leopard-2 tanklarını teslim etmeye hazır olduklarını açıklamıştı. Almanya'nın ürettiği Leopard tankları Avrupa'da Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İsveç, İspanya, Çekya, Türkiye ve Macaristan gibi Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerinin ordularında bulunuyor. Ramstein'daki toplantı öncesinde Estonya'daki bir askeri üste bir araya gelen 11 Avrupa ülkesinin temsilcileri de Ukrayna'ya yeni askeri yardım sözü verdi. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, ortak açıklamayla duyurulan yardım paketleri şunları içeriyor: İngiltere: 600 Brimstone füzesi |
(SD)