* Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı - Arşiv
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dünkü (28 Eylül) basın brifinginde, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin Yunanistan'ın gayri askeri statüye sahip iki Ege adasına konuşlandırdığı ABD yapımı zırhlı araçlarla ilgili sorularına yanıt verdi.
Price, gazetecinin Türkiye'nin bu bağlamda ABD'ye protesto notası verdiğini hatırlatması ve ABD'nin bu notaya herhangi bir yanıt verip vermediğini sorması üzerine, "Sizi hükümetlerin kendi savunma ekipmanlarını nasıl konuşlandıracağı konusunda ilgili hükümetlere yönlendirmek isteriz. Bu, bizim hakkında konuşacağımız bir şey değil" dedi.
Türkiye ve Yunanistan'ın "NATO müttefikleri" olduğunu hatırlatan Price, iki ülkeyi "bölgede barış ve güvenliği sürdürmek ve farklılıklarını diplomatik yollardan çözmek için birlikte çalışmaya" davet etti.
"Tüm tarafları gerilimi arttıracak söylem ve eylemlerden uzak durmaya çağıran" Price, "Tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Yunanistan'ın bu adalardaki egemenliği sorgulanmıyor. Fakat müttefiklerimiz dahil tüm ülkeleri toprak bütünlüğü ve egemenliğe saygı duymaya, gerilimi körükleyecek eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.
Herhangi bir koşul yok mu?
AA muhabiri, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün bu yanıtı üzerine, "Her silah tedarikinde kullanım koşulları olduğunu biliyoruz. Yunanistan'ın uluslararası anlaşmaları ihlal etmek üzere kullandığı ABD ekipmanı konusunda herhangi bir koşul yok mu?" sorusunu yöneltti.
Soruya cevaben "Dünya çapında müttefik ve ortaklarımıza sağladığımız güvenlik yardımlarını, silah sistemleri tedarikini her zaman yakından izliyoruz" yanıtını veren Price, "ABD'nin ortaklara başta terörle mücadele olmak üzere ortak zorluk ve tehditlere karşı silah tedariki yaptığını, sağlanan silahlara yönelik sürekli bir değerlendirme süreci olduğunu" söyledi.
"Ulusal menfaatler"
Ned Price'ın yanıtının ardından söz alan Associated Press (AP) muhabiri, "Silahlarını nereye konuşlandıracağı ülkelere kalmış bir şey ise Türkiye'ye neden S-400'leri konuşlandırmayın diyorsunuz?" sorusunu sordu.
Sözcü, "Bunun sonuçlarının olacağını da açıkça ilettik" yanıtını verdi. "S-400'lerin Rusya yapımı belli bir sistem olduğunu" kaydeden Price, Yunanistan'a atıfla sorulan soruya "Dolayısıyla, bunlar farklı durumlar" dedi.
Price, her ülkenin kendi tercihini yapabileceğini ama "bazı uç örneklerin sonuçlarının olacağını" ifade etti.
AA muhabirinin F-16'ların Türkiye'ye satışına getirilmesi teklif edilen şartlara atıfla sorduğu "Kullanım koşulları bir ortağa uygulanıp diğerine uygulanmıyorsa, burada standart nedir? Bu koşulların standart mı çifte standart mı olduğunu nasıl takip edeceğiz?" sorusuna Price, "Uyguladığımız standart ABD ulusal menfaatlerine uygun olan neyse odur" dedi.
Türkiye'ye İHA'lar ile "casusluk" suçlaması
Bu soruların ardından Price, Türkiye'nin "insansız hava aracı teknolojisini yasadışı bir şekilde Yunan adalarına yönelik casusluk yapmak için kullanmasına ABD'nin tepkisinin ne olduğu" ile ilgili soruyu yanıtladı.
"Bir NATO müttefikinin başka bir NATO müttefikine yönelik casusluk yapmasının kabul edilemez olup olmadığına" yönelik cevabında Price, "tüm ülkelere, özellikle NATO müttefiklerine ortak Rusya tehdidi karşısında herkese zorluk yaratan tehditlere odaklı kalma" çağrısı yaptı.
Price, cevabında tekrar diyalog ve diplomasi vurgusu yaptı.
Yunanistan'dan Ege'de 4 ayrı tatbikat
Öte yandan, BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Yunanistan Ege denizinde "müttefik ülkelerle dört ayrı tatbikat yapmaya" hazırlanıyor.
Yapılan açıklamalara göre, söz konusu tatbikatlarda 13 fırkateyn, 10 denizaltı ve 18 adet torpil atar, kruvazör ve nakliye gemisi yer alıyor.
Kuzey Ege'de "Argo 2022" adı altında yapılan ve 30 Eylül'de sona erecek ilk tatbikatta Fransa Deniz Kuvvetleri yer alıyor.
Aynı anda Girit'in güneydoğusunda gerçekleşen tatbikata İspanya deniz kuvvetlerinin "Juan Carlos" uçak gemisinin katıldığı belirtiliyor.
Ardından Yunanistan silahlı kuvvetlerinin "Süngü" anlamına gelen "Longhi" adı altındaki kendi askeri tatbikatlarını gerçekleştirmesi bekleniyor.
Yunanistan basınında aktarıldığına göre, dördüncü tatbikata, önümüzdeki günlerde Yunanistan'a gelmesi beklenen ABD'nin "George Bush" uçak gemisi ile Yunanistan, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin deniz kuvvetlerinin katılması öngörülüyor. (SD)