Fotoğraf: Mersin Limanı
ABD Hazinesi, ABD'nin ihracat yasaklarını ihlal ve Rusya'nın savaş çabalarına yardım ettiğini söylediği Türkiye merkezli en az dört kuruluşa, Ukrayna işgalinden bu yana Türkiye'de gerçekleştirdiği en geniş uygulama kapsamında yaptırım uyguladı.
Reuters'in haberine göre, ABD Hazinesince açıklanan 120'den fazla kuruluşa yönelik küresel bir yaptırım paketi kapsamında Türkiye merkezli bir elektronik şirketine ve hem askeri hem sivil amaçlarla kullanılabilen "çift kullanımlı" malların nakline yardımcı olduğu iddia edilen bir teknoloji firmasına da yaptırım uygulandı.
"Uyarı atışı"
Washington ve müttefikleri, Ukrayna işgalinin ardından Rusya'ya kapsamlı yaptırımlar uygulamakla birlikte Rusya'nın Karadeniz komşusu Türkiye ile Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil diğer küresel ticaret merkezlerinden tedarik kanalları açık kalmıştı.
Bir ABD yönetimi yetkilisinin Reuters'e verdiği demece göre, yaptırımlar Türkiye'nin denizcilik ve ticaret sektörlerinde "öncelikle" Rusya'ya ait veya Rusya bağlantılı olan kuruluşları ve kişileri hedef alıyor.
Adı saklı yetkili, yaptırımların "İhracat yasakları uygulamasının bu aşamasında bir uyarı atışı anlamına gel[diğini]" söyedi.
Yaptırım uygulanan şirketler
ABD Hazinesi, Rusya'ya Türkiye dışında imal edilmiş bilgisayar çipleri gönderdiğini söylediği elektronik firması Azu International'ın hedeflenen şirketler arasında yer aldığını açıkladı. Reuters'in haberine göre Azu Rusya gümrük kayıtları kapsamında aralıkta ABD'li imalatçılar tarafından üretilen çipler de dahil, Rusya'ya en az 20 milyon dolar değerinde bilgisayar parçası ihraç etti.
ABD Hazinesi ayrıca, yaptırım uygulanan bir Rus kuruluşuna aracılık ettiğini iddia ettiği imalat ve ticaret şirketi Dexias'ı da yaptırım kapsamına aldı ve bir Dexias birimi ve bir genel müdüre yaptırım uyguladı.
NATO üyesi Türkiye Ukrayna savaşında hem Moskova hem Kiev ile iyi ilişkiler sürdürme çabasında. Ankara ilkesel olarak Batı yaptırımlarına karşı çıkıyor, ancak bu yaptırımların gereklerini yerine getirmeyi savsaklamayacağını ve Rus ordusunca kullanılacak sevk edilen hiçbir ürünün sevkiyatına izin verilmeyeceğini söylüyor.
Türkiye, geçtiğimiz ay Batı'nın yaptırım uyguladığı malların Türkiye üzerinden Rusya'ya sevkini durdurmak için harekete geçmiş, ABD ve Avrupa'nın baskısı altında Batının yaptırım listesindeki malların Rusya'ya sevkini durdurmaya başlamıştı.
İstanbul Demir ve Demirden Gayri Metal İhracatçıları Birliği Başkanı Said Çetin Tecdelioğlu, hükümetin şirketlere verdiği yasaklı yabancı mallar listesindeki ürünlerin 1 Mart'tan başlayarak Rusya'ya sevkedilmemesini istediğini bildirmişti. (AEK)