Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yasama organı Temsilciler Meclisi, salı günkü toplantısında tarihinde ilk kez, Afrika kökenli vatandaşlarından, kölelik ve yasal ayırımcılık için resmen özür dileme kararı aldı.
ABD'de kölelik bundan 140 önce yasaklanmıştı.
Resmi özür kararında kölelik döneminde Afrika kökenlilere yapılanlar, "köklü adaletsizlik, işkence, zulüm, gaddarlık, vahşilik ve insanlık dışı" şeklinde tanımlandı.
Geçen yıl Tennessee'de Afrika kökenlilerin çoğunlukta olduğu seçim bölgesini temsil eden ve beyaz bir Yahudi olan demokrat Steven Cohen tarafından teklif edilen karar, sesli ve açık oyla kabul edildi.
Kararda, "Kongre, kölelikten acı çekmiş ve zarar görmüş vatandaşlarından ve onların atalarından, yapılan tüm yanlış uygulamalardan ötürü Amerika Birleşik Devletleri adına özür diler" denildi.
Teklifin sahibi Cohen, karara ilişkin konuşmasında, "Resmi özürler laflar değildir. Ancak barışma ve uzlaşma sürecinde gerekli bir ön adımdır. Bu ülkenin uygar haklar mücadelesinde tarihi bir andır. Ve umuyorum ki bu karar ırkçılık ve herkes için eşitlik konularında açık bir diyalogun başlangıcı olur" dedi.
İlk kez Afrika kökenli bir vatandaşının, Barack Obama'nın başkanlığa bu kadar yakın olduğu bir dönemde bile ABD'de Afrika kökenlilere, yeni göçmenlere ve eşcinsellere karşı toplumun geneline sinmiş, örtülü ancak derin bir ayırımcılık ve ırkçılık sorunu olduğu tüm çevrelerce kabul ediliyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında ise Senato "ABD yerlilerinden" geçmişteki maruz kaldıkları "vahşet ve gaddarlık" için özür dilemişti.
Bundan 20 yıl önce de Japon vatandaşlardan 2. dünya savaşı sırasındaki insanlık dışı muamelelerden ötürü özür dilenmişti.
Afrika kökenlilerden özür dilenmesinin gerekçesi olarak "maddi tazminat" davası riskleri gösteriliyor.
Bazı bankaların, sigorta ve demiryolu şirketlerinin köle kullandığı ve köleler üzerinden işlem yaptığı daha önce kanıtlanmıştı.
JP Morgan Chase'in kölelik döneminde köleleri borç teminatına karşılık saydığı ve ödenmeyen borçları tahsil etmek için el koyduğu köleleri sattığı biliniyor.
JP Morgan Chase geçmişte bunun için resmi özür yayınlamıştı.(CY/EZÖ)