*Fotoğraf: AA/Havaalanındaki saldırıdan sonra yaralıların tedavisi devam ediyor.
Kabil’de 26 Ağustos’ta Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na IŞİD’in Horasan kolu IŞİD-K tarafından düzenlenen ve 13’ü ABD askeri 180’e yakın kişinin öldüğü saldırıya misilleme olarak, ABD güçleri IŞİD-K’nın bir yöneticisine insansız hava aracı ile saldırı düzenledi.
BBC Türkçenin haberine göre; saldırı düzenlediğini ve örgütün üst düzey iki üyesinin öldürüldüğünü, birinin de yaralandığını açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Tümgeneral William Taylor, cuma günkü saldırıda herhangi bir sivilin zarar görmedini söyledi.
Pentagon Sözcüsü John Kirby de saldırının "bu hedeflere yönelik tek misyon" olarak planlandığını belirterek "Bunlar IŞİD-K planlayıcıları ve yardımcılarıydı... bu yeterli bir sebep... Kendimizi savunacağız" dedi.
Kirby, IŞİD tehdidinin hala "aktif" ve "dinamik" olduğunu vurguladı.
TIKLAYIN- Kabil'de çifte saldırı: En az 85 ölü
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Bill Urban, ABD’nin hedef aldığı kişiyi vurduğunu, ilk belirlemelere göre sivil kayıp yaşanmadığını açıkladı. Afganistan’ın doğusunda Pakistan sınırı yakınındaki Nangahar vilayetindeki hava saldırısının insansız hava aracıyla yapıldığı açıklandı. Nangahar etrafında bulunan görgü tanıkları kentte patlamalar olduğunu bildiriyor.
İngiltere gazetesi Guardian, misillemenin Kabil Havaalanı saldırısını düzenleyenlerden "orta seviyede yetkili" bir IŞİD-K'li ile aynı arabada seyahat ettiği kişiye yapıldığını yazdı.
"Misilleme sembolik"
Deutche Welle’nin haberine göre uluslararası uzmanlar, ABD’nin misilleme saldırısının daha çok sembolik bir anlamı olduğunu ve ABD’nin IŞİD-K’yı yok etmeye yönelik pek de müdahale yeteneğinin bulunmadığı yorumunu yapıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir ABD’li ordu üyesi, 2014'ten beri IŞİD-K’yı yok etmek amaçlı çaba gösterildiğini ve binlerce kişilik kara gücüyle bile bunun başarılamadığını söyledi.
IŞİD-K Afganistan'daki en radikal cihatçı grup olarak biliniyor.
IŞİD-K'nin 2 bini aşkın üyesi olduğu, bunların çoğunun Kabil'in doğusundaki Nengrehar vilayetinde saklandığı sanılıyor.
TIKLAYIN- IŞİD-K hakkında ne biliyoruz?
Almanya Bilim ve Siyaset Vakfı (SWP) uzmanlarından Guido Steinberg, Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, ABD'nin insansız hava aracıyla düzenlediği saldırının Washington’un hareket yeteneğini ortaya koymak amaçlı olduğunu ve halen ABD istihbaratının tehlikeli teröristlerin kaldığı yerlere dair bilgi sahibi olduğunu söyledi. Steinberg'e göre, perşembe günü düzenlenen saldırıyla IŞİD-K da savaşın taraflarından biri olduğu ve kendisinin de belli taleplerinin bulunduğu mesajını vermek istedi.
*Grafik: Guardian
ABD Başkanı Biden, Cuma günkü konuşmasında "Affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Peşinizi bırakmayacak, bunu size ödeteceğiz" demiş ve önümüzdeki günlerde Kabil’de yeni saldırıların olabileceği uyarısında bulunmuştu.
ABD 31 Ağustos’ta çıkıyor
ABD, daha önce duyurduğu gibi 31 Ağustos’ta Afganistan’tan tamamen çıkmaya hazırlanıyor. Reuters haber ajansına konuşan Batılı bir yetkili, askerlerin tahliyesi yapılırken diğer yandan da ülkeden ayrılmak isteyen bütün yabancıların 48 saatte çıkmasının sağlanmasına da çabaladıklarını söyledi. Kabil Havalimanının etrafını kuşatan Taliban güçlerinin çemberi daha da daralttığını belirten yetkili, ancak henüz havalimanın içine girilmediğini de söyledi.
Halen Kabil’de bulunan son yabancılar dışında 5 bin ABD askerinin de önümüzdeki saatlerde tahliyesinin süreceği bildiriliyor. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ülkede saldırılar düzenleneceğine yönelik güçlü ipuçları bulunduğu da belirtti.
Bağdat'ta terörle mücadele konferansı
Öte yandan Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen uluslararası bir konferansta IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele ele alınıyor. İki gün sürecek konferansa Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah'ın yanı sıra İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'den yetkililer de katılıyor.
(NÖ/RT)