ABD Astana’da varılan mutabakata ilişkin yaptığı açıklamada, planının başarısına dair “temkinli” olduğunu bildirdi.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ülkesinin müzakerelere doğrudan katılmadığını ve bu aşamada anlaşmanın bir tarafı olmadığını belirtti.
ABD Astana’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Stuart Jones tarafından temsil edilmişti.
Nauert yazılı açıklamasında, ABD’nin Suriye’de şiddeti gerçek anlamda yatıştırabilecek, insani yardımlara erişimin önündeki engelleri ortadan kaldıracak, IŞİD ve diğer teröristleri yenilgiye uğratmaya enerji harcayacak ve ihtilafın güvenilir bir siyasi çözümü için gerekli koşulları yaratacak her türlü çabayı desteklediğini vurguladı.
Sözcü Türkiye ve Rusya’nın bu anlaşma doğrultusunda gösterdiği çabaları takdir ettiklerini, Suriye muhalefetini de sahadaki zorlu koşullara rağmen görüşmelere aktif biçimde katılmaya teşvik ettiklerini aktardı.
TIKLAYIN - ASTANA'DA SURİYE'DEKİ "GÜVENLİ ALANLAR" İÇİN ANLAŞMA SAĞLANDI
İran kaygısı
Ancak Astana anlaşmasıyla ilgili kaygılarının da sürdüğünü, buna İran’ın sözde “garantör” sıfatıyla sürece katılımının dahil olduğunu vurguladı.
Nauert, İran’ın Suriye’deki faaliyetlerinin şiddeti durdurmadığını, sadece artırdığını söyledi. İran’ın Esad rejimine sorgusuz desteğinin sıradan Suriyeliler’in acılarını sürekli kıldığını ifade etti.
“Geçmişteki anlaşmaların ışığında, temkinli olmak için nedenimiz var. Rejimden sivillere ve muhalefet güçlerine tüm saldırıları durdurmasını bekliyoruz. Bu daha önce hiç yapmadıkları bir şey. Rusya’dan da rejimin buna sadık kalmasını sağlamasını bekliyoruz.”
Muhalefetin tavrı
Dışişleri Sözcüsü muhalefetin de Türkiye’nin garantörlüğüyle, sözlerini yerine getirmesi ve “Hayat Tahrir el-Şam” dahil, Suriye halkının temsiliyetçi ve hesap verebilir bir hükümet için meşru arzularını gasp etmeye devam eden terör listesindeki gruplardan kendini ayırması” gerektiğini belirtti.
“Yine de bu anlaşmanın şiddetin yatışmasına katkı sağlamasını, Suriye halkının acılarını sonlandırmasını ve ihtilafa siyasi bir çözüm için zemin hazırlamasını umuyoruz.
Rusya ile diyalog
“Suriye’deki ihtilafını sorumlu şekilde sona erdirebilecek çabalar üzerinde Rusya Federasyonu ile diyaloğumuzu devam ettirmeyi arzuluyoruz.
“Müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma yolundaki uluslararası çabaların merkezi olarak Staffan de Mistura’nın idaresinde Cenevre’de BM öncülüğünde yürütülen sürece güçlü desteğimizi sürdürüyoruz.”
Astana Mutabakatı
Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmelerde Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye'de 6 ay süreyle 4 çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesi konusunda uzlaşıldı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na göre, çatışmasızlık bölgeleri şöyle: İdlib vilayetinin tamamı; Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri; Humus vilayetinin belli bölümleri; Şam/Doğu Guta bölgesi ve Deraa ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümleri.
Mutabakatın nasıl uygulanacağı henüz net değil. Garantör ülkeler çalışma grupları oluşturacak.
Astana görüşmelerinin beşinci turu temmuz ayında yapılacak. (YY)