ABD Başkanı Donald Trump bugün attığı “füzeler” tweet’iyle (“Füzeler Yolda”) ülkesi ile Rusya arasındaki psikolojik savaşta yeni bir aşamaya geçerken, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden bir sıcak çatışma ihtimaline karşı uyarıcı açıklamalar geliyor. Birçok vekil de, 2001’de kabul edilen ve o zamandan beri ABD başkanlarına “teröristler”e sınırsız saldırı yetkisi veren kanunun yürürlükten kaldırılması ve savaş yetkisini sınırlandıran yeni bir kanunun çıkarılması gerektiğini söylüyor.
“Askeri müdahale düşünüyorsa önce Temsilciler Meclisi’ne gelmeli”
2001’de “Askeri Güç Kullanımı Yetkisi” (AUMF) kanun tasarısının oylamasında Temsilciler Meclisi’ndeki tek hayır oyunu veren Kaliforniya vekili (Demokrat) Barbara Lee, dün akşam attığı tweet’te şöyle dedi:
“Başkan Trump Suriye’de bir askeri müdahale düşünüyorsa önce Temsilciler Meclisi’ne gelmesi gerekiyor. Savaş konusunda görüşme yapma ve karar alma yeri Beyaz Saray değil Temsilciler Meclisi’dir. Başkan Ryan’ın [Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan] gerilim daha fazla yükselmeden bu meseleyi görüşmemize izin vermesi gerekiyor.”
Huffington Post’un haberine göre Utah senatörü (Cumhuriyetçi) Mike Lee de açıklamasında aynı vurguyu yaptı: “Kimyasal silah kullanımı kesinlikle ABD’nin yanıt vermesini gerektiren bir durum. Ama bu yanıt askeri güç kullanımını da kapsayacaksa ABD Başkanı’nın bu gücü kullanmadan önce Kongre’ye gelmesi ve yetki istemesi gerekiyor.”
Bir başka senatör, Tim Kaine (Demokrat) ise şöyle dedi: “ABD Başkanı Trump askeri güç kullanmak istiyorsa onay için Kongre’ye gelmek zorunda.”
Nisan 2017’de Suriye “yetkisiz” vurulmuştu
2001’de çıkarılan ve ABD Başkanı’na El Kaide unsurlarına karşı dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda askeri güç kullanma yetkisi veren AUMF, şimdiye kadar Afganistan, Filipinler, Gürcistan, Yemen, Cibuti, Kenya, Etiyopya, Eritre, Irak ve Somali’de kullanıldı.
Mevcut durumda Trump’ın Suriye’ye ve dolaylı olarak Rusya’ya yönelik tehditlerini blöften öte ciddi bir gerilim unsuru yapan önemli vaka ise, Nisan 2017’de ABD’nin Suriye ordusuna ait bir hava üssünü 59 roketle vurmuş olması. Bu ABD saldırısı, AUMF kapsamına girmediği halde (vurulan hedef El Kaide bağlantılı değildi) Temsilciler Meclisi onayı alınmadan gerçekleştirilmişti. (ŞA)