Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında verilen 32 aylık mahkûmiyet kararı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) üst mahkemece onandı.
ABD'nin İran yaptırımlarının delinmesine ilişkin davada yargılanan Atilla, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi tarafından Mayıs 2018'de 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atilla'nın avukatları, bu kararı temyize götürmüştü.
Atilla, temyiz başvurusunda, hâkim Richard M. Berman'ın jüriyi Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası (IEEPA) hakkında bilgilendirirken hata yaptığını, mahkûmiyetini destekleyecek yeterlilikte kanıt olmadığını, ABD'yi dolandırmaya yönelik suçlara ilişkin ceza kanunu maddesinin kendisine karşı işletilemeyeceğini ve Reza Zarrab'ın cezaevinde yaptığı bir telefon görüşmesinin kaydının mahkemede dinletilmemesini gerekçe göstererek mahkûmiyetine itiraz etmişti.
"Boş iddialar"
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Manhattan'daki Temyiz Mahkemesi, hâkim Berman'ın IEEPA hakkında jüriye "kısmen" yanlış bilgi verdiğini kabul etse de bu hatanın "zararsız" olduğunu belirtti. Jürinin "çok kuvvetli deliller olan bir başka sorumluluk teorisi hakkında düzgün bir şekilde bilgilendirildiğine" dikkat çeken mahkeme, Atilla'nın diğer iddialarınınsa "boş" olduğunu ifade etti.
"Jürinin kararını desteklemek için yeterli kanıt olduğu sonucuna varan" üst mahkeme, bu nedenle bölge mahkemesinin kararını onadı.
Mahkemenin kararında, "İş birliği yapan bir görgü tanığı ve ABD'li üst düzey yetkililerin ifadelerinin yanı sıra görüşme kayıtları ve yüzlerce belgeden oluşan deliller, Atilla'nın ABD mali sistemi üzerinden yüz milyonlarca dolar nakledilmesini de içeren bir yaptırımdan kaçınma tertibine bilinçli olarak katıldığını ortaya koyuyor" denildi.
Ne olmuştu?
19 Mart 2016’da İran asıllı işadamı Rıza Sarraf Miami Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alındı. 21 Mart 2016'da ise mahkemeye çıkarılıp tutuklandı.
Sarraf’a ABD’li makamlarca 2010-2015 yılları arasında "İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme'", "kara para aklama", "kara para aklamak için komplo kurma" ve "ABD bankalarını dolandırma" suçlamaları yöneltildi.
Yargılama sürecinin Türkiye’ye uzanabileceği konuşulurken, Türkiye ABD’ye nota vererek, Sarraf’tan haber alınamadığı ve can güvenliğinden endişe edildiği gerekçesiyle ABD’li makamlardan bilgi istedi.
Hakan Atilla'nın tutuklanması
Hakan Atilla ise Rıza Sarraf soruşturması kapsamında New York JFK havaalanında 29 Mart 2017’de gözaltına alındı. İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Atilla tutuklanarak cezaevine konuldu.
Nisan 2017'de Atilla ve Sarraf dosyaları birleştirildi.
Sarraf hakkında 90 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası istenirken ve Türkiye ABD tarafından haber beklerken 26 Ekim 2017'de Sarraf’ın hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla iş birliğine gittiği haberleri yayıldı.
Sarraf itirafçı oldu
Sarraf, altın karşılığı doğalgaz ticareti için kullandığı bankanın Halkbank olduğunu itiraf etti. Böylece Atilla, Sarraf'ın itirafçı olup tanık konuma programına geçmesiyle ABD’de görülen davanın tek sanığı olarak kaldı. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde görülen duruşma başladığında artık Rıza Sarraf sanık değil tanık konumundaydı.
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde görülen duruşmanın başlamasıyla Atilla'nın avukatları dosyanın Sarraf'tan ayrı yargılanmasını talebinde bulundu fakat bu talep kabul edilmedi.
Yargılama başladığında ise Sarraf, Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini söyledi. Atilla ise Sarraf'ın Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'a rüşvet verdiğini iddia etmesiyle ilgili olarak konu hakkında bilgi sahibi olmadığını, kendisinin kimseden rüşvet aldığını söyledi.
Atilla suçlu bulundu
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan Atilla 32 ay hapis cezasına ve 50 bin dolar para cezasına mahkum edildi. Atilla'nın hapiste bulunduğu süre de cezasından düşüldü.
Sarraf itirafçı konumuna geçerken Atilla suçlu bulundu ve 32 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezasını tamamlamasının ardından 24 Temmuz 2019'da Türkiye’ye gönderilirken, itirafçı konumuna geçen Rıza Sarraf’ın ise nerede olduğu bilinmiyor.
TIKLAYIN - Hakan Atilla'yı Berat Albayrak Karşıladı
(EKN)