* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekâtı nedeniyle Türkiye’ye bir dizi ekonomik yaptırımı içeren tasarı hazırladı.
Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile tasarının beraber sunulması için anlaşmaya vardığını söyledi.
Tasarının içerisinde İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı olan CAATSA yaptırımlarının da S-400’ler nedeniyle uygulanması öngörülüyor.
I am pleased to have reached a bipartisan agreement with Senator @ChrisVanHollen on severe sanctions against Turkey for their invasion of Syria.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) October 9, 2019
While the Administration refuses to act against Turkey, I expect strong bipartisan support. pic.twitter.com/Ph5fIVt7k3
Tasarı ilerleyen günlerde Kongre’de oylanacak.
Yasa tasarısında neler var?
Erdoğan’a yaptırım
Hazırlanan yasa tasarısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere çeşitli bakan ve üst düzey yöneticilere yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.
Yaptırım uygulanacak isimler arasında Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yer alıyor.
TSK’yı da kapsıyor
Öte yandan yaptırımlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’yle (TSK) “bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişileri” de kapsıyor.
Bu işlemler; TSK tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçalarını, makine aksamını, otomotiv ekipmanları ile Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisleri ve son olarak TSK tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatlarını kapsıyor.
Enerji sektörü
Senatör Graham’ın hazırladığı tasarıda enerji sektörü için de çeşitli yaptırımlar öngörülüyor.
Yaptırımla karşılaşacak isim ve gruplar, “Türkiye’nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayanlar” olarak tanımlanıyor.
“İnsani yardım” yaptırım dışı
Öte yandan yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK’ye mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye’ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.
Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye’ye Rusya yapımı hava savunma sistemi S-400’lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuluyor.
Yasa tasarısıyla Türkiyeli liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanması talep edilirken, Erdoğan’ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi.
Altıncı maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.
Trump’ın kararı için “öngörüsüz ve sorumsuz” demişti
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği operasyon öncesi ABD’nin bölgeden çekilme kararına geçtiğimiz günlerde eleştirilerde bulunan Graham, Başkan Donald Trump’ın kararını “öngörüsüz ve sorumsuz” olarak nitelendirmişti. (TP)