Son bir senedir Obama hükümetinin gündeminde olan sağlık reformu tasarısı dün Amerikan Temsilciler Meclisi'nde 212'ye karşı 219 oyla kabul edildi. Reform sağlık sigortası olmayan Amerikalıların sigortalanmasını ve sağlık masraflarının azalmasını hedefliyor. Ek maddeler gelecek hafta Senato'da görüşülecek.
ABD'de varolan sağlık sistemine devletin müdahalesi çok sınırlı. Dolayısıyla insanların sağlık sigortalarını işverenden ya da özel şirketlerden temin etmesi gerekiyor. Yeni tasarıyla ise 32 milyon sigortasız insan sigorta kapsamına alınacak.
Yeni sağlık paketi neler getiriyor?
Yeni sağlık paketi sigortasız Amerikan vatandaşı sayısını 36 milyondan 4 milyona indirmeyi hedefliyor. Bu da Amerikan nüfusunun yüzde 95'inin sigortalanması anlamına geliyor.
- Sağlık sigortası zorunlu hale geliyor. 2014 yılından itibaren sağlık sigortası almayı reddeden kişilere yılda en az 750 dolar para cezası verilecek.
- Yoksullar ve yaşlılara yönelik sigorta programlarına daha fazla kaynak sağlanacak.
- Sigortalılara devlet prim desteği sağlayacak ve özel sağlık sigortalarının kalitesi artacak.
- Sigorta şirketlerinin, daha önceki sağlık koşullarını gerekçe göstererek insanları sigortalamayı reddetmesini ya da sigortayı keyfi olarak iptal etmesini engelliyor.
- Sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde artırmasını da yasaklıyor.
- Bünyesinde 50'den fazla işçi çalıştıran şirketlerin çalışanlarını sigortalaması zorunlu kılınıyor.
- Velilerin, çocuklarını 26 yaşına kadar kendi sigorta kapsamlarında tutabilmelerini öngörüyor.
Ayrıca yeni tasarıyla kürtaj kamu sigortası kapsamından çıkarıldı.
Cumhuriyetçiler tepkili
Obama "sağlık reformu Amerikan halkı için bir zaferdir" diye konuşurken, Cumhuriyetçiler tasarının bütçeye ek yük getireceğini, vergi yükünü artıracağını, hastalara daha az seçim şansı bırakacağını, kapsamının çok geniş olduğunu ve hükümeti fazla müdahil hale getireceğini savunuyorlar.(ÇT)