"Yasalarınızı bedenimden çekin" (Fotoğraf: AA)
Kürtaj hakları örgütü Aile Planlaması Derneği, ABD'de kürtaj hakkını tüm ülkede Anayasal bir hak olarak güvence altına alan Roe-Wade mahkeme kararının bozulmasının ardından ABD çapında "yasal kürtaj" sayılarının yüzde 6 oranında azaldığını ortaya koyan bir rapor yayınladı.
The New York Times gazetesinin aktardığına göre, Yüksek Mahkeme'nin mahkeme kararını iptal ettiği 24 Haziran 2022'den bu yana kayıtlara geçen kürtaj sayısı, ABD çapında 10 binden fazla azaldı.
Derneğin WeCount platformunun verilerine dayanarak hazırladığı rapor, kararın iptalinden bu yana çoğu güneyde olmak üzere kürtajın yasaklandığı veya ciddi kısıtlamalara tabi tutulduğu 13 eyaletteki yasal kürtaj sayılarının neredeyse sıfıra düştüğünü ortaya koydu.
Kararın iptalinin ardından kürtaj hakkına kısıtlamalar getiren dokuz eyalette de yasal kürtaj sayısı üçte bir oranında düştü.
Buna göre, kürtaj hakkının yasaklandığı veya sınırlandırıldığı eyaletlerde Nisan 2022 ile karşılaştırıldığında yasal kürtaj sayısı 22 bin azaldı.
Örneğin, Nisan'da 2 bin 770 kürtajın yapıldığı Teksas eyaletinde, Temmuz ve Ağustos aylarında sırasıyla 60 ve 10 yasal kürtaj kayıtlara geçti.
Yeni yasalar, kürtaj hakkını engelledi
Rapor, aynı dönemde kürtajın yasal bir hak olmaya devam ettiği eyaletlerde yasal kürtaj sayısının yaklaşık 12 bin (yüzde 11) arttığını ortaya koydu.
Diğer bir deyişle, kürtajın yasaklandığı ya da kısıtlandığı eyaletlerde kürtaj hakkına erişemeyen kadınların yarısı kürtaj olabilmek için başka eyaletlere gitti. Öte yandan, bu veriler aynı zamanda son dönemde yürürlüğe giren yasaların binlerce yasal kürtajı engellediğini de gösterdi.
WeCollect platformu söz konusu kürtaj verilerini toplarken ABD'de kürtaj sağlık hizmeti veren klinik ve hastanelerin yüzde 79'unun verilerini ulaştı. Bu klinik ve hastaneler, Roe-Wade kararı verilmeden önce ülkede yapılan kürtajların yüzde 82'sini gerçekleştiriyordu.
Öte yandan, raporda paylaşılan veriler, ABD sağlık sisteminde kayıtlara geçmeyen, oral yolla alınan ilaçlar ile gerçekleştirilen ya da Meksika gibi başka ülkelerde yapılan kürtaj işlemlerine kapsamıyor.
TIKLAYIN - "Kürtaj yasak" algısıyla kadınlar merdiven altına yönleniyor
Ne olmuştu?
ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararı"nı iptal etmişti. Karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.
Karara tepki gösteren Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden da 8 Temmuz'da Beyaz Saray'da düzenlenen bir basın toplantısında "Üreme Hakları Hizmetlerine Erişimi Koruma Kararnamesi"ni imzaladı.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Xavier Becerra'nın da kendisine eşlik ettiği basın toplantısında konuşan Biden, Yüksek Mahkemenin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararını eleştirerek, "Yüksek Mahkemenin kararı, anayasal bir yargı kararı değildi. Bu, tamamen siyasi bir gücün eylemiydi" yorumunda bulundu.
Biden, kürtajın tekrar hak olarak tanınması için Temsilciler Meclisi ve Senato'dan oluşan ABD Kongresine de bu konuda bir yasa tasarısı geçirmesi çağrısında bulunarak, "Kürtaj hakkını tekrar elde etmenin en hızlı yolu, masama gelir gelmez imzalayacağım bir yasadır" dedi. (SD)