Haberin Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, göreve geldiği ikinci haftada, yedi ülkenin ABD’ye girişini yasaklayan kararnamesine tepkiler sürüyor.
Kararname kapsamında havaalanında gözaltına alınanların, serbest bırakılması için kitlesel eylemler düzenlendi. Birçok insan Beyaz Saray çevresinde toplandı. Havaalanındaki protestolarda, “Göçmenler hoş geldiniz” sloganları atıldı.
"Yaşananlar korkunç ve yasal değil"
Demokrat Parti'nin iki Kongre üyesi JFK Havaalanı'nda gözaltına alınanları serbest bıraktarmak için uzun uğraşlar verdi. Democracy Now!'ın sorularına yanıt veren Jerrold Nadlerve, kongre üyesi Nydia Velazquez ile havaalanına 28 Şubat sabahı gittiklerini sadece iki kişinin serbest bırakılmasına katkı verebildiklerini söyledi:
“Avukatların bize verdiği bilgiye göre; adını bildiğimiz ve oradaki avukatların müvekkillerinden olan iki kişinin gözaltına alındı. Ayrıca gözaltına alınan tanımadığımız on kişi daha vardı. Ve kimse gözaltına alınanlarla konuşamadı. Biz orada bulunduğumuzu hissettirdik. Gün boyunca ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi’nden insanlarla konuştuk. Gözaltına alınan iki kişinin serbest bırakılmasında etkili olduğumuzu düşünüyoruz... Yani tüm bu yaşananlar korkunç ve yasal değil."
ABD'nin her yanında protesto
CNN’in haberine göre, birçok kişi; Beyaz Saray, Boston'un Copley Meydanı ve Manhattan'daki Battery Parkı da dahil olmak üzere ABD'nin önemli simgelerinde protesto gösterileri düzenledi.
Manhattan
Belediye Sarayındaki bir yetkiliye göre, Battery Park’ta 10.000 kişiden fazla insan vardı.
New Jersey Senatörü Cory Booker, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Rep. Nydia Velazquez, New York Senatörü Chuck Schumer ve Kirsten Gillibrand konuşma yaptı.
Ayrıca, Atlanta, Los Angeles, Washington ve Dallas’taki havaalanlarında da kararname protesto edildi. Kalabalık daha sonra serbest bırakılan iki Iraklı’nın gözaltına alınmasının ardından Cumartesi günü John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'ndaki Terminal 4'te toplanmaya başladı. Protestolar daha sonra ülkeye girmeye çalışan kişilerin engellendiği diğer havaalanlarında da ortaya çıktı.
Avukatlar, gözaltına alınan ya da girişi reddedilen sığınmacıların haklarını savunmak için JFK Havaalanı’na gitti. Uluslararası Mülteci Yardım Projesi ile birlikte çalışan avukatlar ihtiyacı olanlara gönüllü hukuki danışmanlık veriyor.
Protestocular da JFK Havaalanı’nın otoparkında “sınırlara hayır” yazılı bir pankart astı.
Dallas: “Nefrete, korkuya, hayır! Müslümanlar hoş geldiniz”
Birçok kişi, Cumhurbaşkanı Donald Trump'ın göçle ilgili yürütme emri nedeniyle Uluslararası Havaalanı / Dallas Fort Worth'da gözaltına alındı.
İran, Irak, Suriye, Sudan, Somali, Libya ve Yemen'den gelen yolcular iniş yapar yapmaz durduruldu. Destekçiler, DFW havaalanındaki uluslararası geliş alanında, Cumartesi günü ABD topraklarına geldikten sonra gözaltına alınanları serbest bırakmaya çağıran dövizler kullandılar. Dallas Havaalanı’ndaki protestocular “Nefrete, korkuya, hayır! Müslümanlar hoş geldiniz” gibi sloganlar attı.
New York Times’ın haberine göre, Mariam Yasin, Suriye’den gelen annesine Dallas Havaalanı’ndaki göç yetkililerinin serbest bırakmasından sonra kavuştu.
Gözaltına alınan Suriyeli kadının serbest bırakılması kalabalık tarafından alkışlanırken, Suriyeli kadının ailesi, yeşil kartı olmasına rağmen gözaltına alınan tek kişi olduğunu ve vizesiyle ülkeye giriş yapan diğer kişilerin de durumunun belirsiz olduğunu belirtti.
Seattle
Seattle'daki Tacoma Uluslararası Havalimanı'nda yaklaşık 3 bin protestocu “Onları içeri alın” sloganları attı. Kentin alışveriş bölgesindeki Westlake Park'taki Pazar akşamı yapılan eylem, iki günde Seattle bölgesinde gerçekleşen ikinci büyük anti-Trump protestosu oldu.
Pazar günü ise protestocular "Gururla Göç Ettiler" ve "Mülteciler terörist değil" yazan dövizlerle eylemlerine devam etti.
If the ban were announced with a one week notice, the "bad" would rush into our country during that week. A lot of bad "dudes" out there!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 30, 2017
Artan tepkiler üzerine Donald Trump dün kendi Twitter hesabından konuyla ilgili "Eğer yasak bir hafta uyarı süresiyle birlikte getirilseydi, 'kötüler'o hafta boyunca ülkemize girmek için acele edecekti. Dışarda çok fazla 'kötü çocuk' var!" açıklamasını yaptı.
Ne olmuştu
ABD Başkanı Donald Trump dün imzaladığı başkanlık kararnamesi ile Suriye'den mülteci kabulü durdurmuş, halihazırdaki tüm mülteci başvurularını ise dört aylığına askıya almıştı.
Kamuoyunda uzun zamandır tartışmalara neden olan, mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren kararnamede yer alan maddeler şöyle:
* ABD Mülteci Kabul Programı 120 günlüğüne askıya alındı.
* Suriyeli mültecilerin ülkeye girişi “kayda değer gelişmeler” yaşanana kadar yasaklandı.
* Irak, Suriye, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’den diplomatik vize gibi özel kategoriler dışında vizelerle gelen kimse 30 gün boyunca ABD’ye kabul edilmeyecek.
* Eğer iltica başvuru yapan kişi, geldiği ülkede azınlık bir dine mensup ise başvurusuna öncelik tanınacak. (Trump geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalına yapılan açıklamada Suriyeliler arasında Hıristiyan mültecilere öncelik tanınacağını söylemişti.)
* ABD'nin 2017 mali yılında kabul edeceği mülteci sayısı da 110 binden 50 bine düşürüldü. (EA)