* Fotoğraf: Canva
Los Angeles İlçe Halk Sağlığı Departmanı, dün (12 Eylül) yazılı bir açıklama yaparak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile birlikte, Los Angeles County'de bir kişinin ölümünün maymun çiçeği virüsü ile bağlantılı olduğunu doğruladıklarını duyurdu.
Açıklamaya göre, Los Angeles sakini olan hastanın "ciddi anlamda bağışıklık yetmezliği vardı ve hastanede tedavi görüyordu."
Gizlilik ve özel hayata saygı kapsamında vaka ile ilgili ek bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmayacağını kaydeden Halk Sağlığı Departmanı, ciddi anlamda bağışıklık yetmezliği olan ve maymun çiçeği olduğundan şüphe eden kişilerin tıbbi destek alması çağrısında bulundu.
Los Angeles County'de yaşanan ölüm, ABD'de maymun çiçeği bağlantılı bilinen ilk ölüm olarak kayıtlara geçti.
Dünyada 18 doğrulanmış ölüm
CNN International'ın haberine göre, Vanderbilt Üniversitesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. William Schaffner, hayatını kaybeden kişinin "zarar görmüş bağışıklık sisteminin virüs vücuduna girdikten sonra virüsü kontrol edemediğini, virüsün kontrol edilemez şekilde çoğaldığını, muhtemelen pek çok organa da yayılarak organ yetmezliğine sebep olduğunu" söyledi.
Maymun çiçeğinden ölümler oldukça nadir görülüyor ve çoğunlukla bebekleri, gebeleri ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiliyor.
Ağustos ayında da Teksas'ta maymun çiçeğine yakalanan bir kişi hayatını kaybetmiş, falan ölümünde virüsün rol oynayıp oynamadığı doğrulanmamıştı.
CDC'nin verilerine göre, 12 Eylül itibariyle, ABD'de yaklaşık 22 bin muhtemel ve doğrulanmış maymun çiçeği vakası kayıtlara geçti. California eyaleti ise 4 bin 300 vaka ile en yüksek sayıda vakanın görüldüğü eyalet oldu.
Dünyada maymun çiçeği teşhisi konan kişilerin sayısı ise yaklaşık 58 bin. ABD'de son yaşanan ölümün haricinde 2022 yılında dünyada 18 doğrulanmış maymun çiçeği kaynaklı ölüm meydana geldi.
DSÖ: Avrupa'daki düşüş eğilimi sürüyor
ABD'li sağlık yetkilileri "maymun çiçeği vakalarındaki trendlerin dengelenmeye başlamış gibi göründüğünü, fakat bu durumun rehavete sebebiyet vermemesi gerektiğini" ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da 5-11 Eylül haftasında yaptığı rutin basın toplantısında, "Avrupa'da düşüş eğilimi görmeye devam ediyoruz" dedi:
"Amerika kıtasında rapor edilen vakalar da geçen hafta azalırken bu bölgedeki epidemi ile ilgili kesin sonuçlara varmak daha güç.
"Amerika'daki bazı ülkeler artan vaka sayıları açıklamaya devam ediyor; yaftalama ve ayrımcılık sebebiyle ya da buna en çok ihtiyacı olan kişilerin yeterli bilgiye erişememesi nedeniyle bazı ülkelerde rapor edilen vakaların, [gerçekte] olduğundan daha az olması da muhtemel."
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. (SD)