Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gazeteleri, sokakların uzun süredir olmadığı kadar sakin olduğunu yazıyor.
Hükümetin “kepenk kapatmasıyla” başlayan süreç bir haftayı buldu. Birçok kamu kurumu kapatılır ve çalışanlar ücretsiz izne çıkarılırken, ülke duruma alıştı, kriz gazete manşetlerindeki yerini yavaş yavaş kaybetmeye başladı.
Kepenkler neden kapandı?
ABD’de her şey, ilk gündeme geldiğinde de büyük gürültü koparan Obamacare’in* (sağlık reformu) bütçe görüşmelerinde tekrar görüşülmesiyle başladı.
ABD Başkanı Barack Obama’nın “komünistlikle suçlanmasına” varan sağlık reformu eleştirilerini tekrar Kongre’ye taşıyan Cumhuriyetçi üyeler, 30 Eylül’deki görüşmelerde bütçeyi onaylamalarının karşılığında Obama'nın sağlık sigortası girişiminin bir yıl ertelenmesini şart koştular.
Cumhuriyetçilerin ana talebi, Demokrat Parti'nin 2010 yılında Kongre'den geçirdiği sağlık sisteminde reform yasasının ya geri çekilmesi ya da yürürlüğe girmesinin geciktirilmesi üzerinde odaklandı. Talepleri kabul edilmedi.
BBC’nin haberine göre, anlaşmazlık aşılamayınca, Beyaz Saray Bütçe Dairesi, 17 yılın ardından zorunlu olmayan tüm federal hükümet hizmetlerini kapatmaya başladı.
700 bin çalışan etkilenecek
BBC, 2.1 milyon çalışandan 700 bininin bu kapatmadan etkileneceğini yazdı.
Öğretmenler, doktorlar ve itfaiyeciler gibi “kapatılamayacak” birimlerde çalışanların maaşları ise federal hükümetten değil devlet bütçesinden ödenmeye devam edecek.
Obama, askıya alınan hizmetlerin yeniden başlatılması için sağlık sigortası konusunda Cumhuriyetçilere taviz vermeyeceğini açıklamıştı.
Obama, Cumhuriyetçileri "fidye istemekle" suçladı.
Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden'la beraber geçen Cuma günü öğle yemeği için Beyaz Saray yakınlarında bir sandviç dükkanını seçti. Restoranın "kepenk kapatma" nedeniyle mağdur olan hükümet çalışanlarına yüzde 10'luk indirim uygulamasına geçti.
Daily Mail gazetesi, Taylor Gourmet'teki yemeğin 21.56 dolar tuttuğunu, Obama'nın 18.44 dolar bahşiş bıraktığını yazdı.
17 yıl önce de kapanmıştı
Federal hükümetin hizmetleri 1995-96 döneminde de 21 gün boyunca askıya alınmıştı.
O dönemde Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan, kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.
Haftalar süren müzakerelerden sonra, bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlanmış ve kamu hizmetleri çalışmaya başlamıştı.
ABD hükümeti, son 30 yıl içinde 18 kez “kapandı.”
Twitter hesabı da askıda
Hükümet “kepenk kapatmaya” sosyal medyadan başladı.
ABD hükümetinin resmi Twitter hesabından, olay şöyle duyuruldu:
“Üzgünüz ama hükümet kapalı kaldığı sürece tweet atmayacağız ve mention’ları yanıtlamayacağız. Mümkün olan en kısa zamanda geri döneceğiz!”
Başkan Obama da olayı Twitter hesabından duyurdu ancak o hesabı durdurmak yerine, bütçenin geçmesi için buradan propaganda yapmaya devam ediyor.
“Bedavaysa kapalıdır”
Ülkede müzeler bile kapalı. Washington Post’un hazırladığı listede, turistler için şöyle bir uyarı var: “If it's usually free, it's probably closed.” (Genellikle giriş ücreti alınmıyorsa, büyük ihtimalle kapalıdır)
Müzelerin yanı sıra hapishaneler, mahkemeler, okullar, postane ve havalimanlarının dışında kalan birçok devlet dairesi hizmet vermiyor. Sürekli güncellenen listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Avrupa ve Asya gezileri iptal
ABD'li yetkililerin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) müzakerelerinin ikinci turu için bugün Brüksel'de olması bekleniyordu. Ancak ülkede hükümet birimlerinin faaliyeti durdurması sebebiyle görüşmelerin ikinci turu ertelendi.
Malezya Başbakanı Necip Rezak da bu sabah yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın Malezya gezisini iptal ettiğini açıkladı. Gelecek hafta yapılması planlanan gezide, Obama'yı Dışişleri Bakanı John Kerry temsil edecek.
Obama, geçen hafta da Asya ülkelerine yapmayı planladığı geziyi iptal etmişti. Başkan Obama, Asya turu sırasında Endonezya'da düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısına katılacaktı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "bazı kamu hizmetlerinin askıya alınması yüzünden dış gezileri düzenlemenin güçleştiği" ifade edildi. (AS)
* Obamacare: Sağlık reformu sayesinde ABD’de sağlık sigortası olmayan 50 milyon kişinin sigortalanması bekleniyor. Planla birlikte 2,7 milyonu genç, 32 milyon kişinin sigorta kapsamına alınması amaçlanıyor. Sigorta şirketlerinin sigortalamadığı kişilere devlet desteği planlanıyor. Reformun en fazla tartışılan bölümü, kanunun 2014'ten itibaren tüm ABD’lilere sağlık sigortasını zorunlu kılan, yaptırmayanlara ise cezai yaptırım getiren "bireysel zorunluluk" maddesi.