Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bazı eyaletlerde kürtajı yasaklayan yasaların kabul edilmeye başlanması nedeniyle kadınlar ülke çapında sokaklara çıktı. Kadınlar, protestolarında, "Benim bedenim, benim kararım" mesajı veriyor.
Hedef 1973’teki karar dönüşü sağlamak
Kürtaja karşı çıkanların hedefi, kadına kürtajı anayasal hak kapsamına alan 1973 tarihli kararın geri döndürülmesini sağlamak.
Yüksek Mahkeme temyiz başvurularını geri çevirebilir
Cumhuriyetçi eyaletlerde kabul edilen kürtaj karşıtı yasalar Yüksek Mahkemede temyize götürülüyor. Fakat, ABD Başkanı Trump'ın atamaları sonucunda muhafazakârların çoğunluğa ulaştığı Yüksek Mahkeme'nin temyiz başvurularını geri çevirmesi olası.
TIKLAYIN - Trump'ın İlk İcraatlarından Biri Kürtajla İlgili Oldu
Alabama’da kürtaj yapan doktora da ceza
Alabama eyaletinde, şimdiye kadarki en sert kürtaj karşıtı yasa kabul edildi. Yasa, annenin sağlığının tehdit altında olduğu durumlar dışında kürtajı yasaklıyor.
Alabama'da yasalaşan düzenleme, tecavüz sonucu hamile kalan bir kadına kürtaj yapan doktorun, tecavüzcüden daha fazla hapis cezası almasına da yol açıyor.
TIKLAYIN - Alabama’da Kürtaj Hakkı Yasaklandı
Georgia, Kentucky, Missouri ve Ohio eyaletleri de kürtajı sınırlayan yeni yasalar geçirmek isteyen diğer eyaletler.
bianet "Benim Bedenim Benim Kararım" kampanyası yedi yaşında 25 Mayıs 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı'nın uygulanmasına ilişkin 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı'nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, çocukları çok sevdiğini, her aileden üç çocuk istediğini, sezaryen doğuma karşı olduğunu ve kürtajın cinayet olduğunu söylemişti. Bu sözlere tepkiler sürerken, bir gün sonra, 26 Mayıs 2012'de Erdoğan AKP Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde "Her kürtaj bir Uludere'dir' dedi ve kürtajın "milleti dünya sahnesinden silmek için sinsice bir plan" olduğunu ifade etmişti. Erdoğan 29 Mayıs 2012'de ise Sağlık Bakanlığı'nın hazırlayacağı "kürtaj raporu"nun akabinde kürtajla ilgili yasa çıkaracaklarını açıkladı. Meclis'e götürülmesi planlanan yasa tasarısında yasal olarak gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj yapılabilirken, yasal sürenin dört haftaya indirilmesi planlanıyordu. Ancak dört haftalık ya da daha az süreli hamileliklerde bile, kürtajın "ancak annenin sağlık durumunu tehdit eden durumlarda" geçerli olması isteniyordu. TIKLAYIN - "Bu benim kararım" kampanyasının fotoğraflarına ulaşın Kampanya çağrısı 31 Mayıs 2012 günü "Kürtaj Hakkı" Kampanyası Başladı haberiyle başladı. Türkiye'den ve dünyanın birçok ülkesinden destek mesajları ve fotoğrafları yağdı.Fotoğraflar ve sloganlar http://benimkararim.org ve bianet'te yayınlandı. Kamuoyu baskısı yasa tasarısının askıya alınmasını sağlamıştı. |
(EMK)
* Bu haberi hazırlarken Gazete Karınca'dan yararlandık.