*ABD Temsilciler Meclisi. Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekilleri, Başkan Joe Biden'in yönetimini Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmamaya çağırdı ve Kongre'nin bu tür ihracatları engelleyeceğinden emin olduklarını söyledi.
Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e gönderilen mektupta, Temsilciler Meclisi'nin 11 üyesi, Türkiye'nin 40 yeni Lockheed Martin (LMT.N) F-16 ve 80 F-16 modernizasyon kiti satın alabileceği yönündeki son haberler hakkında "derin bir endişe duyduklarını" dile getirdi.
"Güvenliğimizi tehlikeye atamayız"
25 Ekim tarihli mektup, Salı günü Reuters aracılığıyla ABD basınında yer aldı. Mektupta şunlar yazıyor:
- Cumhurbaşkanı (Tayyip) Erdoğan'ın Eylül ayında Türkiye'nin ek bir Rus S-400 füze savunma sistemi dilimi satın alacağını açıklamasının ardından, ABD yapımı uçakları bir düşman gibi davranmaya devam eden bir NATO müttefikine göndererek ulusal güvenliğimizi tehlikeye atamayız.
Beyaz Saray, gazetelerin yorum talebine hemen yanıt vermedi. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bakanlığın Kongre ile yazışmalar hakkında yorum yapmadığını söyledi.
TIKLAYIN - Erdoğan ile Biden neden "iyi başlamadı"?
Bu ayın başlarında, Türkiye'nin ABD'den 40 Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alması için talepte bulunduğunu haberi ajanslarda yer almıştı.
Ankara ayrıca daha önce 100'den fazla Lockheed Martin F-35 sipariş etmişti, ancak ABD, Rusya S-400'lerini satın aldıktan sonra 2019'da Türkiye'yi programdan çıkardı.
Mektup, Cumhuriyetçi Temsilci Nicole Malliotakis ve Demokratik Temsilci Carolyn Maloney tarafından gönderildi.
"İhracat kongreden geçmez"
Mektupta, "Bu planların ilerlemesi durumunda Kongre'nin bu tür ihracatı engellemek için birlikte duracağından emin olsak da, ABD şu anda Türkiye hükümetine herhangi bir gelişmiş askeri teçhizatı transfer etmeyi göze alamaz" dedi.
- NOT: ABD-Türkiye ilişkilerine son beş yılda Suriye konusundaki anlaşmazlıklar, Ankara'nın Moskova ile daha yakın bağları, Akdeniz'deki faaliyetler, ABD'nin Halkbank'a yönelik suçlamaları, Rahip Branson krizi ve Türkiye'deki hak ve özgürlüklerin ihlaliyle ilgili uyarılar ile son olarak büyükelçi gerilimi etki ediyor.
TIKLAYIN - Büyükelçi gerilimi: Biz şimdi ne yaşadık?
F-35 iddiaları ne?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reuters'ın Türkiye'nin yeni F-16'lar alacağıyla ilgili ilk haberine karşı yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"Bu konu F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35'ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu."
ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin F-16 satın alma talebi olduğunu ve buradaki ödemeyle ilgili ABD'nin Türkiye'ye herhangi bir finansman teklifinde bulunmadığını duyurmuştu.
ABD, Türkiye'yi, S-400 gelişmelerinin ardından ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinden çıkarmıştı. Türkiye'nin planında programdan çıkarılmadan önce 100 adet F-35 satın almak vardı.
(PT)