* Fotoğraf: Nataliya Vaitkevich / Pexels
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) ülkedeki madde kullanımına ilişkin araştırmasının ön sonuçlarını dün (11 Mayıs) kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, ülkede aşırı dozdan ölümlerin sayısı 2021'de yaklaşık yüzde 15 oranında artış gösterdi.
The New York Times gazetesinin haberine göre, ABD'de aşırı dozdan ölümlerin sayısı 2020'de de yüzde 30 artmıştı. 2018 yılı haricinde aşırı dozda uyuşturucu kullanımı kaynaklı ölümlerin 1970'lerden bu yana her yıl arttığı ülkede geçen yıl yaklaşık 108 bin kişi hayatını kaybetti.
Rapora göre, diğer uyuşturucu maddeler ile de karıştırılabilen güçlü bir çeşit sentetik opioid olan fentanil ve sentetik bir uyarıcı olan metamfetamin kaynaklı aşırı dozdan ölümlerin oranında da artış gözlendi.
Buna göre, aralarında fentanilin de olduğu sentetik opioidlerin sebep olduğu can kayıpları bir yılda 58 binden 71 bine yükselirken son yıllarda daha ucuz ve öldürücü olmaya başlayan metamfetamin gibi sentetik uyarıcıların sebep olduğu ölümler bir yılda 25 binden 33 bine yükseldi.
Araştırmanın ortaya koyduğu ön sonuçlara ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Uyuşturucu Kontrol Politikası Ofisi'nden Dr. Rahul Gupta, "Her beş dakikada bir bir kişiyi aşırı doz sebebiyle kaybediyor olmamız kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Ulusal Madde Bağımlılığı Enstitüsü Direktörü Dr. Nora Volkow da son verilerin "gerçek anlamda afallatıcı" olduğunu söyledi, aşırı doz kaynaklı ölümlerde çeşitli uyuşturucuların genelde alıcının haberi olmadan ucuz fentanil ile birleştirilerek satılmasının rol oynadığını ifade etti.
Psikiyatrist Dr. Volkow, "Bunun somut sonucu, uyuşturucuyu arada sırada kullananlar ve hatta ergenlik çağındaki gençler dahil olmak üzere giderek daha fazla kişinin, alınan düşük doza rağmen ölüme yol açabilecek bu güçlü maddelere maruz kalması" ifadelerini kullandı.
Muhtemel sebepler
The New York Times gazetesi, aşırı dozdan ölüm sayılarındaki artışın muhtemel sebeplerini özetle şu şekilde sıralıyor:
"Uzmanlar, aşırı dozda yaşanan sürekli artışın sebeplerini çözmenin karmaşık ve zor olduğunu söylüyor.
"Ancak, sağlık yetkilileri ve bazı bağımlılık uzmanları pandemiden önceki dönemde başlayan söz konusu artışın sebebinin yalnızca pandeminin beraberinde getirdiği aksamalarda veya uyuşturucu kullanan ABD'lilerin sayısındaki ciddi artışta aranamayacağını ifade ediyor.
"Pandemi sırasında yaygın olan sosyal izolasyon ve ekonomik yıkım gerçekten de uyuşturucu kullanımının tekrar kötüleşmesine sebep olma eğilimi gösteriyor; bu durumun aşırı dozlardaki artışta payı olmuş olabilir.
"2020'nin başındaki kapanmalar da madde bağımlılığı tedavisi sunan bazı kuruluşların geçici olarak kapanmasına sebep olmuştu. Fakat pandemi tek başına son dönemdeki trendi açıklamıyor." (SD)