ABD'de yasamanın iki organından biri olan Temsilciler Meclisi, Bush yönetiminin finans şirketlerini kurtarma planını 205'e karşı 228 oyla reddetti. Bush yönetiminin 700 milyar dolarlık kaynak aktarma planına Demokrat partililer evet oyu kullanırken, kendi partisinin üyeleri Cumhuriyetçiler olumsuz oy kullandı.
Kurtarma planının, Kongre’nin Senato kanadında da görüşülecek. İki partinin Senato liderleri daha önce planı olumlu karşılamıştı. Senato liderlerinin plana destek açıklaması durumunda, Temsilciler Meclisi için planı yeniden değerlendirme durumu ortaya çıkabilir.
Ancak olumsuz oy verenlerin isteği doğrultusunda, Hazine'nin yeni bir plan hazırlaması da mümkün.
Avrupa'da yeni banka kurtarma kararları
Fransa ve Belçika hükümetleri Dexia bankasına 6,4 milyar avro aktarma kararı aldı. Bu iki hükümet Lüksemburg'la birlikte dün (29 Eylül) de Fortis bankasının yüzde 49'unu 11,2 milyar avroya kamulaştırma kararı almışlardı.
Almanya'da hükümet, ülkenin ikinci büyük ipotekli emlak kredisi kuruluşu Hypo Real Estate'i kurtarmak için 35 milyar avroluk güvence sağlama kararı aldı.
İzlanda hükümeti de ülkenin üçüncü büyük bankası Glitnir'i 600 milyon avroya kamulaştırdı ve bankanın yüzde 75'lik hissesini devraldı.
Kamulaştırılan ve satılan bankalar
Britanya hükümeti de emlak kredi bankası Bradford& Bingley'i yaklaşık 120 milyar dolarlık bir harcamayla kamulaştırma ve kısmen satma kararı aldığını duyurmuştu.
ABD'de ülkenin dördüncü büyük bankası Wachovia Citigroup tarafından satın alınmış, 307 milyar dolarlık varlığı bulunan Washington Mutual (WaMu) bankası da hükümetin el koyması aracılığıyla JP Morgan Chase bankasına satılmıştı. (TK)