Haberin Kürtçesi için tıklayın
Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle "hukuken geçersiz" sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.
14 üye ise tasarıya destek verdi
Bu ülkeler ABD dışındaki diğer daimi üyeler Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile geçici üyeler Bolivya, Mısır, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç, Ukrayna ve Uruguay.
BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi veto yetkisine sahip. Bir karar tasarının Konsey'den geçmesi için ise 15 üye ülkeden en az 9'unun "Evet" oyu kullanması ve hiçbir daimi üyenin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
Trump'ın 6 Aralık'ta açıkladığı karar, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını da öngörüyordu.
"Bu adım kabul edilemez"
Oylama öncesinde yaptığı konuşmada Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Amr Abdüllatif Abdulatta, neden tasarıyı gündeme getirdiklerini açıkladı ve ABD'nin Kudüs'ün nihai statüsüne etki edecek bu adımının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli da yaptığı kısa konuşmada Mısır'ın tasarısına destek vereceklerini ve Kudüs'le ilgili BM kararlarının açık olduğunu vurguladı. İki devletli çözümün önünü tıkayan ABD'nin Kudüs kararının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
ABD'nin veto ettiği karar tasarısında ise Kudüs'ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın "hiçbir yasal etkisi olmadığı", "geçersiz olduğu" ve "geri alınması gerektiği" belirtiliyordu.
Tasarıda ayrıca tüm ülkelere Kudüs'te büyükelçilik açmaktan kaçınmaları ve kentin statüsüyle ilgili BM kararlarına uymaları çağrısı yapılıyordu.
ABD Büyükelçisi "hakaret" dedi
ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, Konsey'e sunulan karar tasarısını "hakaret" olarak nitelendirdi.
The United States will not be told by any country where we can put our embassy. pic.twitter.com/vSmPerYT4q
— Nikki Haley (@nikkihaley) 18 Aralık 2017
Nikki Haley, "Bugün burada tanık olduğumuz şey asla unutulmayacak" dedi.
Haley tasarının, "BM'nin İsrail-Filistin sorunun çözümüne yönelik çabalara yarardan çok zarar vermesinin bir diğer örneği olduğunu" söyledi. Halley Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "Amerika Birleşik devletleri'ne büyükelçiliğini nerede açacağı başka bir ülke tarafından söylenemez" ifadelerini kullandı.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Çarşamba günü (yarın) Kudüs'ü ziyaret edecek.
Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise Trump'ın kararı sonrası Pence ile görüşmeme kararı almıştı.
Sözcü Kalın: Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak
Akşam saatlerinde çıkan kararın hemen ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetosu sonrası Twitter hesabından bir açıklama yaptı.
Kalın açıklamasında, "BM Güvenlik Konseyindeki ABD'nin Kudüs kararını geçersiz sayacak olan karar, ABD'nin vetosuyla 14'e 1 reddedildi. Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak" ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyindeki ABD’nin Kudüs kararını geçersiz sayacak olan karar, ABD’nin vetosuyla 14’e 1 reddedildi. Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) 18 Aralık 2017
Erdoğan: İptali için çalışacağız
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, "ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının iptali için BM nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Önce BM Güvenlik Konseyi'nde, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu'nda bu haksız kararın iptali için çalışacağız" demişti.
Erdoğan ayrıca Türkiye'nin Doğu Kudüs'te büyükelçilik açmak istediğini vurgulayarak, "İnşallah o günler de yakın ve büyükelçiliğimizi hayırlısıyla orada açacağız" diye konuşmuştu. (PT)