*Arka fon: Pexels. Görsel uygulama: bianet.
Beyaz Saray'da birinci dönemini tamamlamak üzere olan Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki ilk başkanlık tartışması 29 Eylül'de Ohio, Cleveland'da yapılacak.
Indiana'daki Notre Dame Üniversitesi'nde gerçekleşmesi planlanan tartışmanın yeri, koronavirüs önlemleriyle ilgili endişeler nedeniyle değiştirildi.
Seçime kadar üç tartışma
İki aday 3 Kasım oylamadan önce üç tartışma yapacaklar.
Indiana, South Bend'deki Notre Dame başkanı Rahip John I Jenkins, etkinliği düzenlemek için gereken sağlık önlemlerinin "kampüsteki tartışmayı ağırlamanın eğitimi etkileyeceğini" söyledi.
Trump için her şeyin değiştiği hafta
Cumhurbaşkanlığı Tartışmalar Komisyonu, yeni yerin Western Reserve Üniversitesi Sağlık Eğitim Kampüsü'nde olacağını söyledi.
15 Ekim'deki ikinci başkanlık tartışması, Michigan Üniversitesi yerine Miami'de gerçekleşecek.
Üçüncüsü 22 Ekim'de Nashville'de gerçekleşecekken, bu tartışmada Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Demokrat başkan yardımcısı adayı da 7 Ekim'de Salt Lake City'de bir canlı oturum yapacak.
de facto süreciBaşkanlık seçimleri sırasında seçim tartışmaları ana adayların katılmak zorunda kaldıkları bir tartışma maratonu olur. Tartışmalarda seçilen başlıklar seçim dönemine göre en çok tartışma yaratan konulardan seçilir ve bunun sonucu olarak seçimler bu konulardaki tartışmalara göre şekillenir. Aday tartışmaları Amerika Birleşik Devletleri Anayasası tarafından öngörülmese de de facto bir seçim sürecine dönüşmüştür. Tartışmalarda kararsız seçmenler seçmenler hedeflenmektedir; bu seçmenler bir siyasal ideoloji ya da partiye eğilimi olmayan seçmenlerdir. |
Anketler ne diyor?
Washington Post-ABC News anketine göre, Demokrat aday Biden şu anda ülke çapında yüzde 15 oy oranında.
Trump'ın oy oranları ise ABD'de bugüne kadar 147 bin'den fazla ölüm ile koronavirüsün hakim olduğu bir yılda düştü. George Floyd'un Mayıs ayında polis şiddetiyle ölümü üzerine yayılan protesto dalgası da Başkan'a güven oylarını düşürdü.
Seçim süreci nasıl olacak?
- Seçimlerin her 4 yılda bir yapıldığı ABD'de Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti adayları ağırlıkta oluyor. Bağımsız adaylar ve yarışa katılan küçük partilerin etkileri yüzdeleri fazla etkilemiyor.
- Ön seçim aşamasında iki ayrı tip seçim bulunuyor. Bunlardan birinde parti toplantıları yapılıyor (caucus) ve eyalet halkı sandık başına gidiyor (primary).
- Ön seçim süreci aşağı yukarı 5 ay sürüyor ve sonrasında partiler kendi içlerinde kimin aday olacağını belirliyor.
3 Kasım'da sandık başı
ABD'de vatandaşlar 3 Kasım Salı günü sandık başına gidecek.
Seçmenler asıl olarak destekledikleri partinin delegelerine oy verecek. Ardından Delegeler Kurulu (Electoral College), her eyalete oy oranlarına göre farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleyecek.
Tam olarak bu sayının ortalaması alındağında 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday kimse Başkan o olacak.
(PT)