ABD’nin Suriye’nin Humus'ta bulunan Şayrat Hava Üssü'ne saldırısı ABD basında geniş yer buldu.
İdlib'de gerçekleştirildiği öne sürülen kimyasal saldırının gerekçe gösterilmesinin yanı sıra, bu saldırının Rusya ile karşı karşıya gelmek anlamına geleceği yorumları yapıldı. Ayrıca Obama'nın 2013'te yine kimyasal saldırı yapıldığına dair haberler üzerine "Saldırırız" açıklaması yaptığında Trump dahil Cumhuriyetçilerin karşı çıktığı hatırlatıldı.
New York Times kimyasal saldırıyı öne çıkarttı
ABD’de yayınlanan New York Times gazetesi İdlib’e yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırıyı öne çıkarttı. Gazetenin başlığı "ABD kimyasal saldırının ardından Suriye'yi vurdu" oldu.
Gazete ayrıca ABD'nin Esat yönetimine yönelik ilk kez saldırıda bulunduğunun altını çizdi.
Wall Street Journal: Füzelerle vurdu
Gazetenin manşeti yorumsuzdu : "ABD Suriye'nin hava üssünü füzelerle vurdu".
WSJ de ABD'nin Esat’a yönelik ilk saldırısı olduğunu belirtti. Haberde Trump'ın İdlib'de düzenlenen kimyasal saldırının ardından yaptığı "Benim Suriye ve Esat'a karşı tavrım çok değişti" açıklamasına vurgu yapıldı.
Fox News: Obama’nın saldırı tehditlinden 3,5 yıl sonra
Fox News Trump’a yakın bir medya kuruluşu. Trump'ın başkanlık seçimi kampanyası döneminde ABD'nin Suriye'de iç savaşa çekilmek istendiği konusunda yaptığı uyarıyı hatırlattı. Fox’a göre de kimyasal saldırıda ölen çocuk fotoğraflarının saldırı için neden olduğu yorumu yapıldı.
Haberde, Trump'ın Suriye'ye saldırma kararının eski ABD Başkanı Barack Obama'nın, Esat yönetiminin Şam'ın kırsalında yüzlerce kişiyi öldürdükten sonra askeri harekatla tehdit etmesinden üç buçuk yıl sonra geldiğine dikkat çekildi. Fox dönem Obama’nın İngiltere'den destek alamayınca askeri müdahaleden vazgeçtiğini hatırlattı.
Washington Post: Rusya ile karşı karşıya gelmek
Gazete gelişmelerin ayrıntısını verdikten sonra asıl sorunun “Rusya nasıl cevap verecek" olduğunu yazdı. Suriye'de askeri operasyon yapmanın sonuçlarına ilişkin olasılıkların aktarıldığı haberde en büyük riskin Rusya ile karşı karşıya gelmek olduğu belirtildi.
Barack Obama'nın askeri operasyonu değerlendirdiği 2013'ün aksine bugün sahada Rus birliklerinin olduğu kaydedilen haberde Rusların hava savunma sistemlerinin ABD uçaklarını düşürme kapasitesine sahip olduklarına dikkat çekildi.
CNN: Ruslara önceden bilgi verildiğini öne sürdü
CNN de saldırıya ilişkin haberinde, bir Pentagon yetkilisinin verdiği bilgilere göre, füze atılan hava üssünde Rus unsurların da bulunduğunu ancak muhtemel can kaybının önlenmesi için Ruslara önceden bir kaç kez bilgi verildiği belirtildi.
Haberde, Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yiyeceği yemek öncesi Ulusal Güvenlik Konseyi ile detayları görüştüğü, Cinping ile yemek yediği sırada da söz konusu füze saldırısının gerçekleştirildiği aktarıldı.
Haberde Başkan Trump'ın 7 Eylül 2013'te eski Başkan Obama'nın Suriye'ye müdahaleyi değerlendirdiği günlerde Twitter'da paylaştığı bir mesaja da yer verildi. Trump'ın söz konusu mesajda "Başkan Obama Suriye'ye saldırma. Bunun iyi bir tarafı yok aksine çok büyük dezavantajı var. Barutunu daha önemli günler için sakla." yazdığı görülüyor.
Huffington Post: Cumhuriyetçiler hayır demişti
Huffington Post da 2013’te Obama’nın “Saldırırız” açıklamasını hatırlattı ve bugün saldırı kararı alanların buna karşı çıktığı belirtildi: "Obama, Suriye'ye saldırı istediğinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu hayır demişti".
CNBCE: Kuzey Kore'ye de mesaj
CNBCE'de yayınlanan Yen Nee Lee imzalı analiz yazısında Suriye'ye atılan füzelerin silah denemeleri yapan Kuzey Kore'ye de bir mesaj olduğu yönünde yorum yapıldı. (HK)
* Kaynak: Anadolu Ajansı, Huffington Post, CNBCE.