Kuzey Atlantik Paktı (NATO) Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesinin ardından olağanüstü toplandı. Toplantının ardından dün akşam açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz” dedi.
TIKLAYIN - NATO’DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI
“NATO, müttefik ülkeleri herhangi bir tehdide karşı savunmaya hazır. Türkiye de bu ülkelerden biridir.”
“Ciddi bir durum”
Stoltenberg özetle şunları söyledi:
“Türkiye'den konuya ilişkin değerlendirmeler aldık. Elimizde olan bilgi Türkiye'nin açıklamalarının doğru olduğunu gösteriyor”
“Tansiyonun düşürülmesi gerekiyor. Ciddi bir durum söz konusu. Hepimiz ihtiyatlı olmalıyız ve Ankara ile Moskova arasında temas kurulmasını destekliyoruz. Temas kuruldu, bu olumlu bir gelişme.
TIKLAYIN - TSK, SURİYE SINIRINDA RUSYA UÇAĞINI DÜŞÜRDÜ
Böyle olayların tekrar yaşanmaması için riskleri nasıl indirebiliriz onları düşünüyoruz. Bu ciddi bir durum. Bu yeni güvenlik ortamına hepimiz ayak uydurmalıyız.
Daha çok şeffaflığa odaklanmamız gerekir. IŞİD ortak düşmanımız olmalı. Bütün çabalarımızı IŞİD’le mücadeleye vermeliyiz. Rusya’nın hedefi de IŞİD’i yok etmek olmalı. Rusya’nın operasyonlarının çoğunun IŞİD’in var olmadığı yerlere yönelmiş durumda.”
Obama: Gerilimin yükselmesini engellenmeli
ABD Başkanı Barack Obama, uçağın düşürülmesiyle ilgili, “Türkiye, her ülke gibi toprağını ve hava sahasını savunma hakkına sahiptir” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında uçağın düşürülmesiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:
“Şu anda önemli olan hem Türkler hem de Rusların tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak için birbirleriyle konuşmalarını sağlamak ve gerilimin yükselmesini engelleyecek tedbirler almak.
Bu olayın, Rusya'nın operasyonlarının Türkiye sınırlarının çok yakınında devam etmesi ve sadece Türkiye değil başka ülkeler tarafından da desteklenen ılımlı muhaliflerin hedef alınmasıyla ilgili devam eden soruna işaret ettiğini düşünüyorum.
Rusya enerjisini DAEŞ'e (IŞİD) karşı yönlendirseydi bazı karmaşık hata ve gerilimlerin çıkma ihtimali daha az olurdu.”
Obama, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona Rusya'nın da katılmasını daha önce istediklerini hatırlatarak, “Rusya'nın ise IŞİD ile mücadele yerine Esad rejimini güçlendirmeye odaklandığını” söyledi.
“Eğer öncelikleri, gelecekte kapsamlı bir Suriye hükümetinin üyeleri olacak ılımlı muhaliflere saldırmaksa Rusya bizim ya da koalisyon üyelerinin desteğini alamayacak.”
Hollande: Kararı NATO verir
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise uçağın düşürülmesiyle ilgili "Çok fazla zarar verecek gerginlikleri engellemeliyiz" dedi.
Hollande, konu üzerine NATO'nun kararının beklenmesi gerektiğini ifade etti.
“Asıl amaç teröre ve DAEŞ'e (IŞİD) karşı savaşmak. Biz, Türkiye, Rusya, hepimiz bunu yapmalıyız.”
Bu hafta Rusya'ya gideceğini hatırlatan Hollande, “Daha önce de yaptığım gibi Putin'e saldırıların sadece DAEŞ'e (IŞİD) karşı olması gerektiğini söyleyeceğim” ifadesini kullandı.
“Sorumlu davranılmalı”
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı İngiltere'nin Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, gelişmelerden endişe duyduğunu söyledi, “Birleşik Krallık, Türkiye'nin kendi hava sahasını koruma hakkını savunuyor” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da Moskova ve Ankara'dan gelen açıklamaların “bunun ciddi bir olay olduğunu gösterdiğini” ifade etti:
“İlk olarak, iki başkentin doğrudan birbirleriyle diyalog kurmalarını, ikinci olarak da reaksiyon ve karşı reaksiyonlara ilişkin hem Ankara hem de Moskova'nın sorumluluklarını bileceklerini ümit ediyorum.”
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Twitter hesabından, “Türkiye ve Rusya arasında herhangi bir gerginlikten kaçınılmasına ihtiyaç olduğunu” yazdı. (AS)
* Fotoğraf: NATO