Fotoğraf: Cancillería del Ecuador / Flickr
WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade talebini reddeden Londra Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı hak örgütlerince “memnuniyetle” karşılandı.
TIKLAYIN - WikiLeaks'in kurucusu Assange, ABD'ye iade edilmeyecek
Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa Bölgesel Direktörü Nils Muižnieks konuya ilişkin yaptığı açıklamada karardan duyduğu memnuniyeti dile getirilirken, “Bu süreç, ABD’nin sorumlu, Birleşik Krallık’ın ise suç ortağı olduğu vahim bir emsal oluşturmuştur” dedi.
Muižnieks, “Julian Assange’ın ABD’ye gönderilmeyecek olmasından ve Assange’ın sağlık sorunları nedeniyle ABD’nin cezaevi sisteminde kötü muameleye maruz kalabileceği gerçeğinin mahkemece kabul edilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Ancak Assange, en başından suçlanmamalıydı. Suçlamalar siyasi güdümlüydü ve Birleşik Krallık hükümeti, ABD’nin amansızca Assange’ın peşine düşmesine bu denli istekli biçimde yardım etmemeliydi” diye konuştu.
Muižnieks, “Doğru olan ve Assange’ı iade edilmekten kurtaran bu karar, Birleşik Krallık’ın ABD’nin isteğiyle siyasi güdümlü bir süreci yürütmüş ve basın özgürlüğü ile ifade özgürlüğünü yargılamış olmasını telafi etmiyor. Bu süreç, ABD’nin sorumlu, Birleşik Krallık’ın ise suç ortağı olduğu vahim bir emsal oluşturmuştur” ifadelerini kullandı.
Deloire: Bilgi edinme hakkı için önemli bir karar
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire de kararı tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi ve “Derin teselli içindeyiz” açıklaması yaptı.
Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Deloire “Mahkemenin Assange’yi iade etmeyi reddetmesi, bilgi edinme hakkı için çok önemli bir karardır. Araştırmacı gazeteciliğe ek bir tehdit oluşturmamayı mümkün kılar. Savunanlar için çok büyük bir rahatlama” dedi.
Timm: Bizim için büyük bir rahatlama
Basın Özgürlüğü Vakfı Başkanı Trevor Timm ise yaptığı açıklamada “Mahkemenin kararı, basın özgürlüğünü önemseyen herkes için büyük bir rahatlama yarattı. Yargıcın görüşü, gazetecilerin haklarını göz ardı eden pek çok endişe verici iddia içeriyor olsa da, Trump yönetiminin iade talebinin reddedilmesi, ABD hükümetinin, yaygın haber toplama ve yayınlama uygulamalarını suç haline getirecek herhangi bir emsal alamayacağı anlamına geliyor. Bu çok iyi bir şey” görüşünü savundu.
Mahoney: Tüm suçlamalar düşürülmeli
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktör YardımcısıRobert Mahoney de kararı olumlu olarak değerlendirerek ABD’ye Assange üzerindeki suçlamaları düşürmeye çağırdı.
Mahoney “WikiLeaks kurucusunu Assange’nin üzerindeki suçlamala, dünya çapında gazetecilerin sadece kaynakları ile etkileşime girdikleri için yargılanmaları açısından zararlı bir örnek. ABD Adalet Bakanlığı'nı Assange’yi temyiz yoluyla iade edilmekten kaçınmaya ve aleyhindeki tüm suçlamaları düşürmeye çağırıyoruz” dedi.
Ne olmuştu?
ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan 49 yaşındaki Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere'den iadesini istiyor.
11 Nisan 2019'da, 2012'den beri kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde, sığınma hakkının kaldırılmasının ardından İngiltere polisi tarafından tutuklanmıştı.
Assange, ABD'de kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Suçlamalar neredeyse tamamen Irak ve Afganistan savaş kayıtlarını, Guantanamo Körfezi tutuklu dosyalarını ve savaş suçlarının yanı sıra ABD hükümeti ve Amerikan destekli güçler tarafından işlenen diğer suç ve tacizleri ortaya çıkaran diplomatik bağlantıları yayınlama rolüyle ilgili. (HA)