*Fotoğraf: Xinhua.
Beyaz Saray, Çin'in insan hakları siciliyle ilgili endişeler nedeniyle 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları'na hiçbir resmi heyetin gönderilmeyeceğini söyledi.
Ancak ABD'li sporcuların katılabileceklerini ve hükümetin tam desteğini alacakları belirtildi.
Çin daha önce boykot durumunda "kararlı karşı önlemler" alacağını söylemişti.
ABD Başkanı Joe Biden geçen ay etkinliğin diplomatik boykotunu değerlendirdiğini söylemişti.
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki Pazartesi günü boykotu doğruladı ve yönetimin Olimpiyatların "tantanasına" katkıda bulunmayacağını söyledi.
Psaki, "ABD'nin diplomatik veya resmi temsilcileri, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan'daki korkunç insan hakları ihlalleri ve vahşeti karşısında bu oyunlara katılamaz" dedi.
Çin'e boykotlar artıyor
ABD basınına göre Biden yönetiminin 2022 Kış Olimpiyatları'na yönelik diplomatik boykotu, bir önceki yıl Sovyetlerin Afganistan'ı işgalini protesto etmek için sporcularını Moskova Olimpiyatları'ndan çıkardığı 1980'deki bir önceki ABD boykotunun çok gerisinde kalıyor.
Sovyetler Birliği ve müttefikleri, sırayla, Los Angeles'ta düzenlenen bir sonraki 1984 Yaz Olimpiyatlarını boykot etmişti.
Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi milletvekilleri, Çin'in insan hakları ihlallerini protesto etmenin bir yolu olarak boykot çağrısında bulundu ve iki taraf da Biden'ın kararını övdü.
Ancak bazı ABD'li politikacılar, diplomatik boykotun yeterli olmadığına inandıklarını söylediler.
Arkansaslı Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, diplomatik boykotu "yarım önlem" olarak nitelendirdi ve yönetimin oyunları "tamamen boykot etmeyi" seçmesi gerektiğini savundu.
İngiltere ve Avustralya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin boykotları düşündüğü söyleniyor.
Uygurlara yönelik ihlaller
ABD, Çin'i, çoğunlukla Xinjiang'ın özerk bölgesinde yaşayan Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara baskı yapmakla suçladı.
Çin'in Hong Kong'daki siyasi özgürlükleri bastırmak için üst düzey bir hükümet yetkilisini saldırıyla suçlayan Çinli tenisçi Peng Shuai'nin açıklamaları sonrası gerilim arttı.
Kadın Tenis Federasyonu geçen hafta, Peng'in güvenliğiyle ilgili "ciddi şüpheler" nedeniyle Çin'deki tüm turnuvaları askıya aldı.
- 20. yüzyılın başlarından bu yana özellikle günümüz Çin sınırları içerisinde yaşayan Uygurlar, kendilerini dinî ve etnik çatışmaların merkezinde buldular.
- Bir milyondan fazla Uygurun 2015'ten beri Sincan yeniden eğitim kamplarında tutulduğu tahmin ediliyor.
- Bu kamplar, Çin Halk Cumhuriyeti lideri Xi Jinping'in hükümeti altında kuruldu; kampların ana amacı ise Uygurların asimilasyonu ve ulusal ideolojiye uyum sağlamaları.
- Çin'in Uygurlara yönelik muamelesini eleştirenler, Çin Hükûmeti'ni 21. yüzyılda Sincan'da bir Çinlileştirme politikasını yürütmekle suçluyor ve bunu Uygurlara yönelik bir soykırım ya da etnosit olarak nitelendiriyorlar.
Trump'ın Olimpiyat sonrası iddiası
Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Eski İngiliz Avrupa Parlamentosu üyesi Nigel Farage'a verdiği bir demeçte Joe Biden liderliğindeki yeni ABD yönetimi ve Çin ile artan gerginliklere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken şunları söyledi:
"Şimdiye kadarki en düşük konumda olduğunu düşünüyorum. Daha önce hiç böyle bir konumda olduğumuzu zannetmiyorum. Artık saygı görmüyoruz."
"Size söylüyorum, daha önce Tayvan üzerinde uçan uçaklar yoktu, ismi dahi anılmıyordu. Ben başkanken Tayvan hakkında konuşmuyordunuz. Şu anda yaptıkları şeyler yaşanmıyor olacaktı.
"Bence Çin, Olimpiyatlar'ı bekliyor. Ve belki sonrasında bir şeyler olacak."
(PT)