Bu akşam Brüksel’de gerçekleşecek olan AB Liderler Zirve Toplantısında, Yunanistan’ın Euro bölgesindeki geleceği belirlenecek.
Yunanistan son önlem paketi önerisini dün gece Avrupa Konseyi Başkanlığı’na gönderdi. Avrupa Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr da Twitter hesabı üzerinden “Yeni plan ulaştı... Yarınki zirvede aşama kaydedilebilmesi için iyi bir temel" dedi.
Yunanistan Başbakanı Tsipras, Brüksel’e sundukları son tedbir paketi için “Tüm tarafları tatmin edecek nitelikte” dedi.
Brüksel’de saat 19.00’da yapılacak toplantıya Avusturya, Almanya, Fransa, Belçika, Estonya, Letonya, İtalya, Kıbrıs, Malta, Lüksemburg, Hollanda, Malta, Portekiz, İspanya, Litvanya, Slovakya, Slovenya, İrlanda ve Yunanistan ekonomi bakanları da katılacak.
Zaman daralıyor
Yunanistan başbakanlık ofisinin verdiği bilgilere göre görüşmeler öncesinde Tsipras, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelecek. Ardından ikiliye Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem katılacak.
Mevcut kurtarma programının 30 Haziran’da sona erecek olması ile birlikte zaman Yunanistan’ın aleyhine işliyor. Ülkenin aylardır süren müzakerelerde yeni bir anlaşmaya varması ve borç ödemelerini yapması için zamanı daralıyor.
Yunanistan'ın 30 Haziran'a kadar IMF'ye 1,6 milyar Euro borç geri ödemesi gerçekleştirmesi gerekiyor.
Ancak Atina, AB ve IMF'den 7,2 milyar Euro’luk yardım paketinin son dilimini alamazsa bu ödemeyi yapamayacağını belirtiyor.
AB ile IMF ise yardım paketinin Atina'ya gönderilebilmesi için öncelikle Syriza hükümetinin yeni ürünlerin KDV kapsamına alınmasından, memur ve emekli maaşlarında indirime varan bir dizi kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor.
Yunanistan hükümetinin argümanları
Toplantı öncesi Yunanistan hükümetinin argümanları ise şöyle sıralanabilir:
* 22 Haziran 2015 Pazartesi günü yapılacak AB Zirve Toplantısı, anlaşma yolunda olumlu bir gelişmedir. Yunanistan hükümeti nihai müzakerelerin Avrupa’nın en üst siyasi düzeyinde yapılması için gayret sarf etmiş ve Zirve’nin başarısı için çalışmaktadır.
* Yunanistan meselesi yalnızca bir ülkeyle değil, siyasi, ekonomik ve kültürel bir süreç olarak, Avrupa’nın entegrasyon vizyonunun geleceği ile ilgilidir. Bugün Avrupa’nın tümü kritik bir eşikte bulunmaktadır. Yunan hükümeti halihazırda bütün Avrupa halklarının ve Avrupa Fikri’nin yararına olacak sürdürülebilir bir çözümün bulunabilmesi için müzakerelerde ciddi tavizler vermiştir.
* Bir müzakerenin gelişimi sürecinde, ısrarcı argümanlar öne sürerek tartışmak meşrudur, yeter ki taraflar arasında dürüstlük ve iyi niyet var olsun. Ancak, yaygın olarak anlatılan “Yunanlıların maaş ve emekli aylıklarını Avrupa ülkeleri vatandaşları ödüyor” efsanesi gibi, gerçeği karartan dayanaksız genellemeler üretmek üzere seçmeli olarak istatistiki endekslerin kullanılması gayrı meşrudur.
* Yunanistan sigorta sisteminin çarpıklıkları olduğu doğrudur, lakin sorun son yıllarda kaydetmiş olduğu düşük gelirlerle ilgilidir. 2010-2014 yılları döneminde alınan bir dizi tedbirle sosyal sigorta sistemimizden, emeklilik maaşları ve ek ödemelerde yüzde 50’lik azalmaya tekabül eden, takriben 13 milyar Avro kısılmış, dolayısıyla sistemin özüne zarar vermeden daha fazla kesintiye gidilmesi mümkün değildir. Yunanistan hükümeti sistemin rasyonalizasyonu ve sürdürülebilirliği için somut öneriler ibraz etmiştir: erken emeklilik statüsünün derhal kaldırılması ve tüm sosyal sigorta şirketlerinin hemen birleştirilmesi.
* Yunanistan hükümeti, Pazartesi günü yapılacak AB Liderler Zirvesinde, halkların ve devletlerin Birliği’nin kurallarına ve Demokrasi’ye saygı temelinde bir çözüm –Yunanistan’a Avro’nun içinde kalarak kalkınmaya dönüş yapmasına olanak verecek bir çözüm– bulunacağına inanmaktadır.
* Yunanistan hükümeti kati surette bir sermaye kısıtlaması durumu ile karşı karşıya kalınmayacağını, mevduatların garantili ve ülkenin bankacılık sisteminin güçlü olduğunu temin eder. (EKN)
* Bu haberde BBC Türkçe ve Bloomberg'ten de yararlandık.