*Fotoğraf: AA.
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, bugün ve yarın Brüksel'de bir araya geliyor.
Zirvede ana gündem maddeleri Covid-19 pandemisiyle mücadelenin yanı sıra AB'nin Rusya ve Türkiye ile ilişkileri olacak.
Türkiye ile ilişkiler başlığı altında öne çıkan konular;Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri ve 18 Mart 2016 tarihli mülteci mutabakatının güncellenmesi.
AB ile Türkiye'nin beş yıl önce Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya kaçak geçişlerini önlemeye yönelik üzerinde mutabakatın geleceği konusunda Brüksel ve Ankara arasında görüşmeler sürüyor.
AB liderler zirvesi öncesinde özellikle Almanya'dan gelen açıklamalar, yeni bir mutabakatla ilgili adımların atılabileceğine işaret ediyor.
Merkel, Türkiye için yeni yardım istiyor
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Die Welt'in haberine göre hükümete bugün yaptığı son açıklamada, göç konusunda Türkiye ile stratejik işbirliğinden yana olduğunu bir kez daha dile getirdi.
AB Komisyonu'nun Türkiye ile işbirliğinin finansmanının devamı için somut bir öneri getirmesini beklediğini söyledi.
Şansölye, "Hukukun üstünlüğü ve temel haklara uyum alanında Türkiye ile ciddi farklılıklarımız olmasına rağmen, bu stratejik işbirliğini ilerletmeliyiz" dedi.
Merkel, Türkiye'nin mültecilerle ilgilenmesi ve ülke ile gümrük birliğini modernize etmesi için AB'den milyarlarca euro'luk yeni yardım istedi.
18 Mart mutabakatının güncellenecek mi?
Zirvedeki en önemli gündemlerden biri Türkiye ile 2016'da yapılan "geri kabul anlaşmasının" güncellenmesi.
Anlaşma, "bu topraklarda kalan hem AB üye ülkeleri ile Türk vatandaşlarının geri kabulüne hem de üçüncü ülke vatandaşları ve vatansız kişiler dâhil olmak üzere diğer tüm kişilere ilişkin hükümleri kapsıyordu."
TIKLAYIN - Geri Kabul Anlaşması Neydi? Bugünkü Tablo Ne?
Türkiye'ye dönüş sayısı yeterli bulunmuyor
AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın da görüşüleceği liderler zirvesi öncesinde basına yansıyan gizli bir rapora göre, AB Komisyonu'nun şu ana dek Türkiye'ye yönelik sınır dışı sayılarını düşük buluyor.
Almanya'da yayınlanan Welt gazetesinin, "Göç ve Mülteci Durumu" adlı güncel ve gizli bir raporuna dayandırdığı haberine göre, içinde bulunduğumuz 2021 yılında bugüne dek kimse Türkiye'ye iade edilmiş değil.
Rapor, Türkiye'nin 2020 yılının mart ayında koronavirüs salgını gerekçesiyle yasa dışı göçmenlerin iadesine ara verilme uygulamasına devam ettiğini gösterdi.
"21 Mart 2016 tarihinden bu yana, AB-Türkiye Anlaşması bağlamında 2 bin 140, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmalar sonucunda da 601 göçmen iade edilmiştir" bilgisi paylaşıldı.
Rapordaki veriler habere göre AB Komisyonunca "başarısızlık" olarak nitelendirildi.
(PT)