*Fotoğraf: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir süredir beklenen 'Avrupa Birliği'nin durumu' ile ilgili yıllık konuşmasını yaptı.
Avrupa Parlamentosu'da konuşan von der Leyen Doğu Akdeniz'de yapılan sondaj çalışmaları ile ilgili de konuştu.
"Türkiye önemli bir komşu ülke ve bu hep böyle olacak. Coğrafi olarak yakınız ancak aramızdaki mesafe giderek büyüyor" vurgusu yapan Von der Leyen şöyle devam etti:
"Evet Türkiye bazı sorunlar yaşayan bir bölgede bulunuyor. Milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor, bunun için önemli ölçüde ekonomik yardımda bulunuyoruz. Ancak hiç bir şey komşularına gözdağı verme girişimlerini haklı çıkaramaz."
Von der Leyen ayrıca, "Bölgede tansiyonun düşmesi her iki tarafın çıkarlarını karşılayacak. Yapmamız gereken tek şey tek taraflı kararlardan kaçınmak böylece müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamak. Kalıcı çözümler ve istikrara giden tek yol budur" dedi.
AB'den yeni göç paktı
Ursula von der Leyen bütün üye ülkelere çağrıda bulunarak göç konusunda çabaların artırılmasını talep ederken şöyle konuştu:
"Yunanistan'daki Moria kampındaki görüntüler Avrupa Birliği'nin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin önemini gösteriyor. Üye ülkelerin daha fazla çaba sarfetmesini istiyoruz.
"Göç krizi Avrupa Birliği'nin üstesinden gelmesi gereken bir sorun. Herkes sorumluluğunu üstlenmeli."
Avrupa Birliği'nin geçmişten bu yana göçle karşı karşıya bulunduğunu belirten Von der Leyen bu durumun toplumu kültürel açıdan zenginleştirdiğini ve bunun hep böyle olacağını kaydetti.
2015 yılına yaşanan göç krizinin üye ülkeler arasında görüş ayrılıklarına neden olduğunu ifade eden von der Leyen bu konuda bazı yaraların açıldığını belirtti.
Von der Leyen Avrupa Komisyonu'nun dayanışma kapsamında önümüzdeki haftalarda yeni bir göç paktı açıklayacağını duyurdu.
TIKLAYIN - Doğu Akdeniz geriliminin kısa özeti
Akdeniz'de neler oluyor?
Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi için ilk Navtex ilanı (Temmuz ayı) Yunanistan ve Fransa'dan sert tepkiler almıştı.
Yunanistan'a destek veren Fransa, Akdeniz'deki askeri varlığını güçlendirdi.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yürüttüğü diploması sonrası Türkiye Oruç Reis'in faaliyetlerini askıya aldı.
Fakat Türkiye Yunanistan'ın Mısır ile deniz yetki alanını sınırlandırma anlaşması imzalamasının ardından Atina'yı "sözünü tutmamakla" eleştirerek sondaj çalışmalarına tekrar başlayacağını açıkladı ve çalışmalar Ağustos'ta tekrar başladı.
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü hem Atina hem Ankara'yı ziyaret ederek doğrudan diyalog çağrısı yaptı.
Hemen ardından yapılan AB dışişleri bakanları zirvesinden yaptırım kararı çıkmadı ancak "çıkabileceği" uyarısı geldi.
AB, 24-25 Eylül'de yapılacak liderler zirvesinde konuyu ayrıntılı olarak tekrar ele alacak.
(PT)