Avrupa Birliği'ne aday ve birlikle üyelik müzakeresi yürüten ülkelerden sivil toplum temsilcileri ve gazeteciler "Yolsuzlukla Mücadelede Sivil Toplumun Rolü" başlıklı çalıştay için Brüksel'de toplandı.
Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği dört günlük toplantıya Türkiye'den bianet editörü Erol Önderoğlu, Milliyet gazetesi muhabiri Gökçe Susam, Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Serkan Çakır, Türkiye Ekonomik ve Politik Araştırmalar Vakfı (TEPAV) temsilcisi Emre Koyuncu katıldı.
Mittermeier: Mücadeleyi ittifaksız yapmayın
26-29 Ocak arasında gerçekleşen Konferansta konuşan Transparency International örgütü temsilcisi Jana Mittermeier, yolsuzlukla mücadele ederken korunmanın ve etkili sonuç almanın kuruluşlar arası ittifak oluşturmaktan geçtiğini ifade etti.
Avrupa ülkelerinin üzerinde tamamen uzlaştıkları bir yasal çerçeve bulunmadığını kaydeden Mittermeier, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi (UNCAC) gereği ülkelerin kendi sivil toplum örgütleriyle işbirliği halinde olması gerektiğini açıkladı.
Macovei: Ülkeler AB üyeliğinden sonra da izlenmeli
Karadağ, Bulgaristan, Hırvatistan, Türkiye ve Romanya’da yolsuzluk vakaları ve görüldüğü alanların da tartışıldığı etkinlikte eski Romanya Adalet Bakanı Monica Macovei, 2005'te önemli dosyalara öncelik vermek için yasal düzenleme yaptıklarını ve 19 bakan ve milletvekilinin yargı önüne çıkarılmasını sağladıklarını söyledi.
Yolsuzluğa karşı mücadelede ittifak oluşturmanın önemine vurgu yapan Makovei, hükümetten ayrıldıktan sonra birlikte hareket ettikleri sivil toplum örgütleriyle yolsuzluklarda adı geçen adayların seçim listelerinden adının çıkarılması için çalıştıklarını anlattı.
Mokovei, Romanya Tarım Bakanı’nın 6 milyon avroluk iki kamu ihalesinin bir şirkete verilmesi karşılığında 50 bin avro tutarında rüşveti bir restoranda alırken Kasım 2007’de sesli ve görüntülü kayıtla yakalandığını açıkladı ve ekledi:
“Üye olduktan sonra bile işlerin nasıl geriye doğru gidebileceğini size anlatayım mı? Rüşvet olayını görüntüleyen televizyonun en tepesindeki yetkilisi işten atıldı. Aynı gece, kayıt almaya ilişkin yasal düzenlemede oybirliğiyle değişikliğe gidildi ve kaydı yapılacak kişiye bildirilmeden ve savcıya bildirilmeden kayıt yapmaya yasak getirildi. Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi’nden döndükten sonra şimdi bir yerlerde kalıyor…”
“Görüyorsunuz mücadele, iyi yasalar çıkardıktan ve olumlu sonuçlar almaya başladığınız bir dönemde bile bitmiyor. İttifak temelinde çalışmazsanız sonuç alamazsınız. Edilgenlikle olmaz, Bilgi Edinme yasalarından yararlanmalısınız, Devlet Sırrına ilişkin düzenlemelerle mücadele etmelisiniz. Sanmayın ki her zaman koruma altında olacaksınız, tehlikeyi de göreceksiniz ama unutmayın ki, hiçbir yolsuzluk kendi başına ortaya çıkmadı.” (EÖ)