Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Britanya, Avusturya, Almanya, İtalya ve Türkiye hafta sonu Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıdığını açıkladı.
Rusya, Sırbistan, İspanya, Romanya, Slovakya ve Güney Kıbrıs ise tepki gösterdi.
Avrupa'daki en geniş askeri üslerinden birini barındıran Kosova'yla yakın zamanda tüm diplomatik ilişkileri başlatacaklarını belirten ABD başkanı George Bush, bu sayede bölgede barışın sağlanacağını umduğunu söyledi.
Sırbistan tepkili
Bağımsızlık ilanının uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirten Sırbistan'sa Fransa, Türkiye ve ABD'deki diplomatik temsilcilerini geri çekti.
Sırbistan parlamentosu, Kosova'daki yönetimin aldığı kararları tanımayacağını vurguladı. Ayrıca Kosovalı yöneticiler hakkında arama emri çıkarıldı. Başkent Belgrad'da da onbinlerce öğrenci protesto gösterileri için sokağa çıktı
Kıbrıs, Bask bölgesi...
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'yse bölünmüş durumda. İki kez toplanan Konsey herhangi bir karara varamadı. Avrupa Birliği üyeleri de Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı üye ülkelerin kendilerine bıraktı.
Kosova'yı tanımayan İspanya ve Güney Kıbrıs gibi ülkeler, bu durumun başka bağımsızlık taleplerinin de önünü açacağını belirtiyor. Rusya başkanı Vladimir Putin, bağımsızlığa karşı çıkarken Kıbrıs örneğini vermişti.
Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'sa yaptığı açıklamada "Bu bağımsızlığa karşı çıkanların, hiçbir halkın, başka bir halkın yönetimi altında yaşamaya zorlanamayacağını dikkate alarak ortaya çıkabilecek sorunlara işbirliği ile çözüm bulunması için katkı yapmalarını diliyorum" dedi.
BM yerini AB'ye bırakacak
1999'da NATO bombardımanı sonrasında Sırbistan güçleri Kosova'dan çıkmak zorunda kalmıştı. O günden bu yana bölge BM yönetimi altındaydı.
Yaklaşık iki milyon nüfuslu Kosova'da etnik Arnavutlar çoğunluğu oluştururken nüfusun yüzde 10'u da Sırp.
Bağımsızlık ilanının ardından BM güçleri yerini AB güçlerine bırakacak. (EÜ/TK)
* Bu haberi BBC, Kıbrıs Yeni Düzen ve the Guardian'dan derledik.